Så här byggde Felix och Eugenia sitt utekök – steg för steg
Så här byggde Felix och Eugenia sitt utekök – steg för steg Foto: Tedd Soost

Så byggde Felix och Eugenia sitt utekök – steg för steg

Kök

Det är inne med utekök – inte så konstigt, för här får du det bästa av alla världar: att laga mat utomhus! Här berättar Felix Meyer om hur han och sambon Eugenia byggde eget utekök hemma på altanen.

I förra numret av Vi i Villa mötte vi Felix Meyer och Eugenia Duarte Walker som med enkla medel har förvandlat en tråkig grusplan till en fantastisk uteplats – en tillbyggnad som gav hela huset ett lyft. Samtidigt byggde paret ett fint utekök.

– Det har både en klotgrill, rostfri ho och rinnande vatten, berättar Felix.

Så byggdes uteköket

Underrede av trä

Uteköket är gjort i betong, men innan vi gjöt det snickrade vi ihop underredet så att det passade perfekt in mellan husväggen och en av pergolans pelare.

Annons

Först snickrades stommen.

Uteköket är av trä och betong.

 

Gjutform för bänkskivan

Därefter byggde vi en gjutform av plyfa. För att göra hålen till klotgrillen, diskhon och blandaren gjorde vi mallar av en frigolitskiva som vi tejpade fast där vi ville ha dem med dubbelhäftande tejp. Därefter lade vi silikon runt alla kanter och skarvar för ett mjukare avslut, och så smorde vi in alla ytor med billig matolja så att betongen skulle släppa enkelt.

Mallar ritades upp för grillen...

... och för diskhon.

Silikon ger mjukare kanter.

Oljan får betongen att släppa.

 

Armeringsnät innan gjutning

Innan vi blandade till betongen kapade vi till ett armeringsnät som vi placerade i mitten av betongen. För att inte armeringsnätet skulle sjunka till botten fäste vi det med hjälp av ståltråd som vi fäste på reglar som vilade på formens kant.

Nätet hålls på plats med ståltråd.

 

Gjuta bänkskivan i betong

Vi hällde betongen i formen och slog med en hammare på utsidan för att få bort luftbubblor. Vi täckte betongen med plast, och vattnade den då och då för att inte betongen skulle brinna för fort – då kan den spricka. Efter en vecka hade vår bänk brunnit klart och vi kunde stjälpa upp den på det underrede vi hade byggt och målat vitt.

Inga bubblor i betongen, tack!

Betongen fick torka i en vecka.

 

Ta in rinnande vatten

Vi ville förstås gärna ha rinnande vatten och diskho. 
Vi hade sådan tur att det redan fanns en vattenkran med både varmt och kallt vatten på husväggen, precis där vårt utekök skulle stå. Så det behövdes inget annat än en diskho, två extra vattenslangar, kopplingar och ett vattenlås.

 

Avlopp till uteköket

Vi gjorde inget riktigt avlopp. En stor rostfri hink som vi tömmer räcker fint för oss.

Det färdiga uteköket.

 

Om Eugenia och Felix

Här bor: Eugenia Duarte Walker och Felix Meyer. 


Gör: Felix jobbar i en jeansbutik och Eugenia studerar.

Huset: Felix och Eugenia disponerar 90 kvm 
av det 365 kvm stora huset som ligger i Kungsängen. Huset byggdes i början av 
1900-talet och ligger precis vid Mälaren.

 

Läs om hur Felix och Eugenia byggde sina utemöbler här.
Läs om hur Felix och Eugenia byggde sin altan här.



13 maj 2015
Annons
Mer om Kök

Dags att renovera köket - så börjar du

Kök När du ska renovera köket är det skönt att ha en checklista. Planera ditt framtida kök och bestäm vilken typ av arbetskraft du behöver. Välj ut rätt entreprenör och tänk på vikten av försäkringar! Här får du fler tips. 

Koka egen jordgubbssylt

Kök När du ska koka sylt gör det inget om jordgubbarna är tryckskadade, fula eller övermogna, det blir gott ändå. Här är ett enkelt recept från My Feldts...

Konditorn som vill väcka vår kärlek till naturen

Kök Hon valde restaurangskolan för att hon gillade att vika servetter. Idag börjar hon varje dag med en bulle. Nu släpper konditorn My Feldt sin första...

Recept på läskande syrensaft

Kök Fullt av blommande syrener i trädgården? Passa på att kapsla in smaken av sommar och gör syrensaft. Här är ett recept från My Feldts bok Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarbersskugga. Och kom ihåg – ju mörkare blomma, desto mörkare färg på saften.

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför...

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender.

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god mat – utan socker!

Medlems-
innehåll

Bästa bubblet till nyår – 7 vintips

Kök Varför är Champagne så glamorös och dyr? Och vad är skillnaden mellan Cava, Prosecco och Crémant? Stefan Saidac på Vinbetyget.se berättar om...

Medlems-
innehåll

Godare helg: 7 mat- och vintips!

Kök Vad ska man äta för gott i helgen? Och vilka viner passar bäst till? Här är sju middagar med matchade viner – alla prisvärda och med högsta...