Recept på goda vegetariska hamburgare – Nicke Borg och Mange Schmidts recept

Sugen på en god, vegetarisk hamburgare? Vi i Villa firar World Meat Free Day med Nicke Borg och Mange Schmidts recept på hamburgare med quornburgare.


Den 15 juni 2015 inträffar World Meat Free Day, en dag som syftar till att inspirera fler människor till att välja köttfria alternativ ibland. Företaget Quorn, som stöttar projektet, lät tre personer med olika relationer till vegetariskt skapa varsin rätt med Quorns nya burgare.

En av de utvalda personerna är Nicke Borg, sångare och låtskrivare i bandet Backyard Babies. Nick ser både hälsa och miljö som nyckeln till att människor ska ändra beteende och hans egna burgare, Backyard Burger, innehåller Nickes egna favoritsmaker: bluecheese-dressing och saltgurka.

Hej Nicke, vad har du för relation till vegetarisk mat och Quorn?
– Jag är inte själv vegetarian och hade inte jättestor koll på Quorn innan, så det var jättekul att få vara med och ta fram en quornburgare. Jag är ännu mer positiv till att välja bort kött ibland när jag inser att det finns bra alternativ.

Hur tänkte du när du tog fram din quornburgare?
– Jag valde att kombinera mina egna favoritsmaker: blue cheese-dressing, saltgurka och cajunkryddad coleslaw. Coleslawen fick jag inspiration till när jag besökte New Orleans.

Hur kombinerar man bra kost med hektiskt turneliv?
– Det blir mycket att man slarvar med kosten när man är på turné, men jag försöker att få i mig nyttiga alternativ, som sallad.

Vad är din egen favoriträtt? – En bra burgare. Det är enkelt och gott. Annars är jag ett stort fan av skaldjur.

 

Fördelarna med att välja köttfritt

Om 10 miljoner människor äter köttfritt i en dag

  • Minskas koldioxidutsläppen med motsvarande 2 438 varv runt jorden med bil
  • Kräver matproduktionen 23 kvadratkilometer mindre landareal
  • Sparas 13 miljoner ton vatten i världen
  • Konsumeras 885 miljoner färre kalorier

Om 1 miljon människor äter köttfritt i en dag

  • Minskas koldioxidutsläppen motsvarande 244 varv runt jorden med bil
  • Kräver matproduktionen drygt 2 kvadratkilometer mindre landareal
  • Sparas drygt 1 miljon ton vatten i världen
  • Konsumeras 89 miljoner färre kalorier

Om en människa äter köttfritt i en dag

  • Sparas drygt 2 kvadratmeter land.

 

Nicke Borgs Backyard Burger

En vegetarisk hamburgare med quorn, bluecheese-dressing och saltgurka.

För 4 personer.

 

Du behöver:

4 Quornburgare

2 msk olja/smör

2 tsk grovmalen svartpeppar

Salt

4 hamburgerbröd

Sallad

Saltgurka

 

Bluecheese-dressing:

1 dl lätt crème fraiche

50 g blåmögelost utan lope

Salt och peppar

 

Cajunkryddad coleslaw:

200 g vitkål, finstrimlad

1 morot, skalad och finriven

1 vitlöksklyfta, pressad

1 dl turkisk yoghurt

1/2 dl majonnäs

1 tsk dijonsenap

1/2 tsk salt

2-3 tsk cajunkrydda

2 tsk vinäger

1 msk olivolja

 

Gör så här:

Cajunkryddad coleslaw:

Blanda samman alla ingredienser utom den finrivna kålen och moroten. Tillsätt dessa efter att ha blandat övriga ingredienser och blanda sedan väl. Låt stå i kylen åtminstone i en timme.

Bluecheese-dressing:

Blanda samman samtliga ingredienser till dressingen, till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.

Quornburgarna:

Hetta upp smör eller olja på medelvärme i en stekpanna. Tillsätt två teskedar grovmalen svartpeppar och stek sedan burgarna på vardera sida i cirka 3 minuter. Montera sedan ihop din goda burgare!

 

Mange Schmidts Big Quorner burger

Mange Schmidts dubbla vegetariska hamburgare med majonnäs och bostongurka.

 

Du behöver:

8 Quornburgare

4 hamburgerbröd (gärna oskurna för att kunna dela i tre delar)

10 romansalladsblad

2 gula lökar

16 skivor saltgurka

Smältost utan löpe

 

Dressing:

2 dl Hellmans majonnäs

ó dl bostongurka

2 msk French’s senap

2 msk vitvinsvinäger

1 msk paprikapulver

1 msk lökpulver

1 msk vitlökspulver

 

Gör så här:

Strimla romansalladen, hacka löken fint och skär saltgurkan i skivor. Blanda alla ingredienser till dressingen och rör om. Tillaga burgarna genom att steka eller grilla dem enligt anvisningarna. Skär hamburgerbrödet i tre delar och montera sedan burgarna enligt följande: brödbotten, salladsblad, lök, dressing, ost, burgare, bröd, sallad, lök och dressing igen samt saltgurka på toppen. Därefter en till burgare och till sist hamburgerlocket.

 

 

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar