Foto: Erik Olsson

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck

Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker. 

När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god mat utan socker med sin kokbok Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk

Läs mer: Här kan du läsa om hur Björns Frantzén med familj ställde om sin kost när dottern fick diabetes. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax, vinter-slaw och yoghurt med fem sorters peppar

Du behöver:

Lax

• 500 g laxfilé utan skinn

Annons

• 1/2 tsk hel svartpeppar

• 1/2 tsk hel rosépeppar

• 1/2 tsk hel sichuanpeppar

• 1/2 tsk hel vitpeppar

• 1/2 tsk hel grönpeppar

• 1 msk salt

Grönsaker

• 1/4 kålrot, strimlad

• 1/4 rotselleri, strimlad

• 100 g grönkål (ta bort grova stjälkar), strimlad

• 2 morötter, tunt strimlade

• 100 g rödkål, strimlad • 1/2 kruka gräslök, strimlad

Yoghurt med fem sorters peppar

• 2 dl grekisk eller turkisk yoghurt

• 1/2 tsk hel svartpeppar

• 1/2 tsk hel rosépeppar

• 1/2 tsk hel sichuanpeppar

• 1/2 tsk hel vitpeppar

• 1/2 tsk hel grönpeppar

Tillbehör

• olivolja

• salt

• ev. citronsaft

• 8 rispapper

• 1 dl strimlad salladslök, lagd i isvatten

Gör så här:

Lax

Grovmal pepparn. Gnid in laxen med pepparblandningen och salt och låt stå i 30 minuter. Grilla (eller stek) laxen på direkt värme i ca 5 minuter per sida under lock, kontrollera att innertemperaturen blir 42–45 grader. Låt laxen svalna och bryt den i bitar.

Grönsaker

Förväll kålrot och selleri i saltat vatten i 30 sekunder till 1 minut. Kyl av i isvatten och låt torka. Blanda alla grönsaker. Lägg undan en del till vårrullarna och blanda resten med lite olivolja och salt.

Yoghurt med fem sorters peppar

Grovmal pepparn och blanda med yoghurten. Smaka av med salt och ev. citronsaft.

Servering

Låt rispapperen ligga i kallt vatten i 5–10 minuter så att de mjuknar. Ta upp dem och torka dem på en handduk. Häll vattnet från löken och torka den torr.

Fyll rispapperen med lax och grönsaker och rulla ihop. Servera med resten av grönsakerna och yoghurtsåsen.

* 1 portion innehåller ca 20 gram kolhydrater, de kommer främst från rispapperen och yoghurten.

09 mars 2018
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Recept: Picklad chili

Recept och dryck Picklad chili är både gott som det är eller som tillbehör till kött och vegetariska grytor. Här är ett enkelt recept från boken Chili – 222 sorter att odla. 

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...