Foto: Linda Lomelino

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck

Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vallmosnurror med vaniljfyllning

Du behöver:

Till 24 bullar

Vetedeg

12 g jäst

360 g kall mjölk, 3 %

Annons

700 g vetemjöl

120 g strö- eller rårörsocker

8 g finnkornigt oraffinerat havssalt

12 g grovmalen kardemumma

110 g rumstempererat smör

50 g ägg (ca 1 st)

Fyllning

175 g rumstempererat smör

105 g florsocker

15 g vaniljsocker, se s. 215

7 g malen kardemumma

45 g vallmofrö + lite extra att strö över bullarna

zest från 1⁄2 citron

Sockerlag

50 g vatten

135 g strö- eller rårörsocker

50 g färskpressad citronjuice (från ca 1 citron)

Gör så här:

1. Koka upp alla ingredienser till sockerlagen. Ställ åt sidan.

2. Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen i en bunke. Ställ åt sidan.

3. Lös upp jästen i kall mjölk. Lägg alla torra ingredienser i en bunke och tillsä degvätskan. Rör i ägget och arbeta samman till en deg. Du behöver inte knåda degen utan det viktiga är att alla ingredienserna blandas.

Låt degen vila i rumstemperatur i cirka 10 minuter.

4. Arbeta in smöret i degen med händerna tills du har en homogen deg. Täck med plastfolie och låt vila i kylen i minst 2 timmar eller tills degen är helt kall.

5. Kavla ut degen till en cirka 5 mm tjock rektangel och bred på ett lager fyllning. Rulla ihop degen till en rulle och skär i 24 skivor. Doppa varje skiva i vallmofrön och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

6. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek. Det går olika fort beroende på om det är sommar eller vinter, varmt eller kallt hemma och var du väljer att låta dem jäsa.

Alternativ ett – jäsning över natten: Låt bullarna vila på en plåt i kylen tills du går och lägger dig. Låt sedan jäsa i kall ugn med en skål kallt vatten på botten över natten. Håll ugnsluckan stängd under tiden.

Alternativ två – jäsning över dagen: Låt bullarna jäsa i kall ugn med en skål kallt vatten på botten, i 4–6 timmar eller till dubbel storlek. Håll ugnsluckan stängd under tiden.

7. Ta ut bullarna och vattenskålen ur ugnen. Värm ugnen till 225 grader med varmluftsfunktion.

8. Grädda bullarna i 7–9 minuter eller tills de har en gyllenbrun färg. Ta ut ur ugnen och pensla genast med sockerlagen. Låt svalna på plåten.

 

Se även de andra recepten från My Feldts bok Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga:

Syrensaft

Jordgubbssylt genom sommarregnets fönster

Här kan du läsa My Feldts tips till hemmabagaren och om hennes passion för bakning, trädgård och naturen. 

08 maj 2018
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matres...

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa. 

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Recept: Picklad chili

Recept och dryck Picklad chili är både gott som det är eller som tillbehör till kött och vegetariska grytor. Här är ett enkelt recept från boken Chili – 222 sorter att...

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...