Julens godaste tryfflar

Recept och dryck

Choklad och ­kardemumma är en fantastisk kombination – som i dessa bjudvänliga tryfflar. Hitta det oslagbara receptet här.

Jultryffel med kardemumma

(20–25 stycken) Du behöver: 

  • 1 dl vispgrädde
  • 215 g mjölkchoklad
  • 0,5 tsk kardemumma-kärnor
  • 200 g mjölkchoklad eller mörk choklad till doppning
  • Till dekoration: Strösselpärlor, smulade pepparkakor eller kakaopulver 

Gör så här:

  1. Koka upp kryddorna tillsammans med grädde i en liten kastrull. Låt det stå och dra i 15 minuter så att kryddsmaken utvecklas.
  2. Hacka chokladen fint och lägg i en bunke.
  3. Koka upp grädden på nytt så att du ser att den bubblar ordentligt.
  4. Häll den heta blandningen över chokladen genom en sil och rör tills all choklad har smält.
  5. Låt tryffelsmeten stelna i kylen i ca 1,5 timme.
  6. Rulla små tryffelkulor och låt dem stelna i kylen i 20 minuter.
  7. Mät upp choklad och smält i mikrovågsugn i 20 sekunder, ta sedan ut och rör om. Upprepa flera gånger tills all choklad är smält.
  8. Doppa tryffelkulorna i chokladen och dekorera med pärlor, eller sikta kakaopuler över.
  9. Låt stelna och förvara i kylskåp. Hållbarhet ca tio dagar. 
02 december 2014
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...