Björnbärssylt eller kanske inlagda päron – så kan du ta hand om sensommarens härliga frukt!
Björnbärssylt eller kanske inlagda päron – så kan du ta hand om sensommarens härliga frukt! Foto: Lina Eriksson

Sylta och safta – knep och recept

Recept och dryck

Rätt redskap och rena burkar är A och O när du tar vara på sommarens bär. Matskribenten Malin Landqvist ger sina knep och recept för att sylta och safta.

  • Malins 4 bästa syltknep

    1. Om sylten blir för rinnig: Bären har för lite pektin eller har kokat för kort tid. Så fortsätt koka! 
    2. Om sylten blir för tjock: Brukar sällan vara ett problem men kan hända om det är för mycket socker, eller om sylten har kokat för länge – då blir den mer marmelad än sylt. Koka upp den igen och tillsätt vatten. Sjud och häll upp på rena burkar.
    3. Så får du sylten att hålla länge: Absolut renlighet är A och O. Jag använder mig av hermetisering (inkokning) som konserveringsmetod för sylten. Saften kan frysas in. 
    4. Därför ska burkarna kokas: För att de ska bli helt rena, och för att skållhet sylt inte ska hällas upp på kalla burkar som i värsta fall kan spricka. 

    Det viktigaste att tänka på innan man börjar safta och sylta är att ha rena bär och rena redskap, säger Malin Landqvist, aktuell med en ny kokbok och flitigt anlitad matskribent.

    Vilka är de tre viktigaste köksredskapen? 

    – En riktigt bra kniv är helt klart nummer ett! Jag älskar Victorinox allkniv med träskaft. Den är ”basic” och kostar inte en förmögenhet, säger Malin.

    – En termometer som tål höga temperaturer är också viktig, liksom en ”kökssläng”. Det är egentligen en kökshandduk, men i storkök hänger man den i förklädet. Den är bra att torka av sig på och att använda som grytlapp. 

    Har du något hemlagat presenttips? 

    – De allra flesta blir glada när man ger av sin tid. Och det gör man ju verkligen genom att ge bort något man har lagt ner tid på att göra själv, som en flaska saft eller en burk sylt. Rårörd hallonsaft är min favorit.

    Vilket är det bästa matrådet du någonsin har fått? 

    – Det var indirekt av min mamma när hon gav mig boken ”Linus bakar och lagar” av Lena Anderson och Christina Björk. Det var den boken som gjorde att jag valde den här yrkesbanan.

     

     

     

    Om Malin Landqvist

    Bor: Funkisvilla i Bromma, Stockholm.

    Familj: Man och två barn, 14 och 10 år. Två bondkatter, mamman Maja och hennes son Ulf.

    Gör: Mat- och vinskribent. Medverkar i Amelia, jobbar för Arla. Skriver kokböcker.

    Aktuell: Med boken ”Safta och sylta” (Bonnier Fakta).

     

     

    Klicka på nästa sida för att ta del av de härliga recepten.

     

  • Björnbärssylt

    Du behöver (till cirka 1,2 liter sylt): 

    • 1 kg mogna björnbär (2 liter)
    • 600 g strösocker (ca 7 dl)
    • 1 msk saft av ekologisk citron

     

    Gör så här:

    1. Rensa och skölj bären. Varva dem i en gryta med sockret. Tillsätt citronsaft. 
    2. Värm blandningen och låt koka på svag värme utan lock i cirka 10 minuter. Dra kast-rullen från värmen och skumma väl. 
    3. Häll upp på väl rengjorda, varma burkar. Förslut.

    Tips! Låt 2 msk koncentrerad äppeljuice koka med i sylten.

  • Hallonsaft

    Du behöver (till cirka 8 dl saft): 

    • 1 kg hallon (ca 2 liter)
    • 3 dl vatten
    • 400 g strösocker per liter avrunnen saft (ca 4,5 dl)
    • Ev 1 krm natriumbensoat

     

    Gör så här: 

    1. Skölj eventuellt bären och rensa dem. Låt bär och vatten koka upp i en gryta och koka under lock i 10 minuter. Mosa bären lätt mot grytans kant. 
    2. Låt saften självrinna i silduk eller i en ren kökshandduk i cirka 30 minuter. 
    3. Häll i rengjord gryta och låt koka upp. Tillsätt sockret och koka upp ytterligare en gång. Skumma väl. Tillsätt eventuellt natriumbensoat utrört i lite vatten. 
    4. Häll upp på varma, rena flaskor. Förslut.

    Tips! Blanda ut med hälften jordgubbar för en god blandsaft.

  • Drottningssylt

    Du behöver (till cirka 1,2 liter sylt):

    • 600 g blåbär (ca 1 liter)
    • 500 g hallon (ca 1 liter)
    • 800 g strösocker (ca 9 dl)
    • Ev 1 krm natriumbensoat

     

    Gör så här: 

    1. Rensa bären. Varva bär och socker i en gryta. Koka upp långsamt under varsam omrörning och låt koka på svag värme i 15 minuter. Skaka grytan ett par gånger. Dra från värmen. 
    2. Skumma sylten väl. Tillsätt eventuellt natriumbensoat utrört i lite vatten. 
    3. Häll upp på väl rengjorda, varma burkar. Förslut.
  • Inlagda päron

    Du behöver (för cirka 6 personer):

    • 1 kg fasta päron, gärna små (ca 12 små)
    • 1 vaniljstång
    • 1 liter vatten
    • 1 kg strösocker (ca 9 dl)
    • 1 tsk kardemummakärnor
    • Saften av 1 ekologisk citron
    • Tunna skivor av en halv ekologisk citron

     

    Gör så här: 

    1. Skala päronen. Halvera stor frukt (kärna eventuellt ur dem) och lägg dem i en bunke med kallt vatten och citronsaft så att de inte mörknar.
    2. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstång och frön i en gryta med vatten, socker, kardemumma och citronsaft. Koka upp lagen.
    3. Lägg i päronen. Sjud tills päronen känns mjuka men med lite motstånd, cirka 10—20 minuter.
    4. Lägg över frukten i värmetåligt kärl och häll över lag så att det täcker. Förslut. Håller cirka 1 vecka i kylen.

    Tips! Lägg i 1 tunnskivad lime i burken när de kokat klart.

     

    Päronchutney

    Du behöver (cirka 5 dl):

    • 500 g mjuka päron (3–4 medelstora)
    • 1 gul lök
    • En halv röd chilifrukt
    • Ett halvt kuvert saffran
    • 1 msk neutral raps- eller majsolja
    • 0,5 dl äppelcidervinäger
    • 90 g strösocker (ca 1 dl)
    • 1 stjärnanis
    • 1 msk finhackad, syltad ingefära

     

    Gör så här: 

    1. Skala, kärna ur och skär päronen i små bitar.
    2. Skala och finhacka löken. 
    3. Halvera, kärna ur och hacka chilin. 
    4. Fräs päron, lök, chili och saffran i oljan i en kastrull utan att det får färg, i cirka 3 minuter.
    5. Tillsätt vinäger, socker och stjärnanis. Låt koka på medelvärme under lock i cirka 30 minuter tills päronen är mjuka och lagen blivit tjock och simmig.
    6. Vänd ner ingefäran. 
    7. Häll upp i väl rengjorda, varma glasburkar. Förslut.

     

Visa allt innehåll
27 september 2016
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...