Foto: Lina Eidenberg Adamo

Smarrig dessert på tio minuter

Recept och dryck

Sväng ihop tv-kocken Jessica Frejs smarriga chokladtårta snabbare än dina gäster hinner säga ”efterrätt”!

Chokladtårta

(8 portioner)

Tid: 10 minuter + 30 minuter i ugn och tid för avsvalning.

Du behöver:

• 150 g smör

• 200 g mörk choklad i knappar

Annons

• 1⁄2 dl kakao

• 1 1⁄2 dl strösocker

• 4 ägg

• vispgrädde till servering

Så gör du:

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Lägg ett bakplåtspapper i en form som är 22 centimeter i diameter och smöra pappret.
3. Smält smöret.
4. Lägg chokladknapparna i det varma smöret, rör om tills all choklad är smält.

5. Blanda ihop kakao, socker och ägg. Tillsätt chokladsmöret och rör om med en visp till en jämn smet. Häll över smeten i formen.

6. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter.

7. Låt kakan svalna helt och servera rumstempererad eller ställ i kylen i minst en timme före servering.

8. Servera med lättvispad grädde.

Hallå där, Jessica Frej, du har släppt boken Supergott & supersnabbt – berätta om den!

– Det är en bok fullproppad med enkla recept, smarta genvägar och massor av matglädje.

Hur ska den stressade nutidsmänniskan lyckas undvika att välja färdiga frysrätter och laga själv i stället?

– Det handlar egentligen bara om att ha bra och enkla recept med få ingredienser. När man väl testat och vet att det går att laga mat som gör en lycklig ända in i själen på bara 15 minuter så är det lätt att välja bort oinspirerande frysmat.

Hur kommer det sig att du blev så intresserad av matlagning?

– Det vet jag inte, jag har alltid varit det! Dofterna, smakerna och magin med matlagning är det som förtrollar mig.

Vad hittar man alltid i ditt kylskåp?

– Smör, potatis, fetaost och vitlök.

Finns det något du absolut inte äter?

– Allt som är för makabert, typ ögon och liknande.

Om Jessica

Namn: Jessica Frej.

Ålder: 28 år.

Bor: I Nacka, Stockholm.

Familj: Mamma, pappa, syster och bror.

Gör: Är tv-kock, kokboksförfattare och matinspiratör.

Aktuell: Med boken Supergott & supersnabbt samt Youtube-kanalen Lättlagat med Jessica Frej.

08 juni 2018
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...