Det växer lätt bakterier i maten när det är varmt och fuktigt ute.
Det växer lätt bakterier i maten när det är varmt och fuktigt ute.

Så klarar du rötmånaden

Recept och dryck

Rutten frukt och sur mjölk på endast ett par dagar? Rötmånaden har slagit till med full kraft och värmen får bakterier att frodas. Genom att ta hand om maten på rätt sätt sparar du både pengar, hälsa och miljö.

Rötmånaden inträffar enligt almanackan mellan den 22-24 juli till 22-24 augusti. Benämningen syftar till den period under året då det är varmast och fuktigast, vilket får maten att ruttna snabbt. Rötmånadsväder kan infalla när som helst under sommaren, men gör det oftast i juli-augusti.

 

Kylen gör mycket men inte allt

Tack vare kyl och frys kan vi förvara maten så den håller sig, men gamla kylskåp kan ha dålig cirkulation och därför ha svårt att hålla kylan nere, då kan man "vända dem upp och ner".

De största farorna under rötmånaden är grillkvällar och picknickar när maten står ute i värmen länge. Under rötmånaden ska mat inte vistas utanför kylskåpet mer än en timme, max två.

Vad kan hända?

Det är främst två typer av bakterier som växer fort i värmen. Den ena gör att maten blir dålig och smakar illa och den andra att man blir magsjuk.

 

Håll god hygien

För att undvika kräksjuka och matförgiftning är det viktigt att ha god hygien i köket och tvätta händerna ofta. Byt disktrasa eller koka den gamla, kör diskborste och skärbrädor i diskmaskin.

Det är även viktigt att tvätta händerna ofta och att skura toaletten ordentligt om någon i familjen blir sjuk.

 

Sallad är den största risken

Mat som tillagas hemma med händerna och som inte värms upp, till exempel sallad löper störst risk för bakterietillväxt. Men även tillagad mat kan bli dålig.

Kött som blivit dåligt kan göra dig magsjuk. Undvik därför att rått kött kommer i kontakt med tillagat kött, och se till att det blir genomstekt innan du äter.

Fisk och skaldjur gör dig sällan magsjuk, men kan smaka illa.

 

Ta hand om maten rätt

Ska du storhandla är det bra att ha med kylväskor för biltransporten hem. Ställ snabbt in matvarorna i kyl och frys. Kylen ska hålla en temperatur på ca 5 grader.

Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Tänk på att matens hållbarhet förkortas avsevärt när den står framme länge.

Diska redskapen noggrant mellan användningarna och var noga med att hålla isär rått kött och grönsaker.

Anna Persson
31 juli 2014
Mer om Recept och dryck

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matres...

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa. 

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Recept: Picklad chili

Recept och dryck Picklad chili är både gott som det är eller som tillbehör till kött och vegetariska grytor. Här är ett enkelt recept från boken Chili – 222 sorter att...

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...