Vill du baka godaste semlorna? Prova Roy Fares favoritrecept!
Vill du baka godaste semlorna? Prova Roy Fares favoritrecept! Foto: SVT

Roy Fares goda recept på semlor

Recept och dryck

Letar du efter bästa receptet på semlor? Här är världens godaste semmelrecept enligt konditorn Roy Fares.

Magiskt god fyllning i kombination med luftig och saftig bulle – därför är dessa semlor konditorn Roy Fares favoriter.

— Jag älskar semlor. Allra bäst smakar de om man gör dem precis innan servering, då bullen helst inte ska vara i kylen och grädden inte i rumstemperatur, säger Roy Fares.

– Det viktigaste när man gör semlor är att göra en bra bulle. Det får man genom ett bra recept på vetedeg, arbeta degen ordentligt så att den känns glansig och elastisk, låta degen vila och bullarna jäsa ordentligt innan man gräddar dem. Ta sedan ut bullarna, låt dem svalna helt och förvara med plastfolie över, så att de inte torkar. Fyllningen ska vara len och krämig snarare än fast. Man vill inte ha en marsipanbit, utan en krämig mandelfyllning. Till sist är det grädden, som för hårt vispad kommer att smaka smör. Det är en balansgång men mjukt vispad grädde är magiskt, säger Roy Fares. 

 

Roy Fares recept på semlor 

Du behöver (till 14 semlor):

 

Till degen:

  • 200 g mjölk (2 dl)
  • 420 g vetemjöl (7 dl)
  • 25 g jäst
  • 1 st ägg
  • 2 g salt (1/2 tsk)
  • 5 g kardemumma (1 msk)
  • 80 g smör
  • 80 g strösocker (1 dl)

 

Till fyllning:

  • 500 g mandelmassa
  • 50 g mald mandel (1 dl)
  • 50 g hackad mandel (1/2 dl)
  • 5 g kardemumma (1 msk)
  • 20 g vaniljsocker (2 1/2 msk)
  • 90 g florsocker (1 1/2 dl)
  • 150 g mjölk (1 1/2 dl)
  • 1 l grädde (som ska vara på semlan)

 

Gör så här:

Fördeg: 

  • Smula jästen. Värm upp mjölken fingervarmt. 
  • Blanda mjölken med 260 gram (4 dl) av vetemjölet och jäst och kör i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.

Resten av degen: 

  • Blanda resterande ingredienser med fördegen och kör någon minut på låg hastighet och sedan lite snabbare i cirka 7 minuter. Degen ska bli glansig och fin.
  • Dela degen i 14 bitar. Runda bullarna med händerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek under duk i cirka 1,30–2 timmar. 
  • Värm ugnen till 250 grader, sätt in bullarna och sänk till 200 grader. Grädda i cirka 8 minuter, tills de fått en gyllenbrun färg. 

Fyllning: 

  • Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa. Blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning.

 

Rolig fakta om semlor

  • Kärt bakverk har många namn: för visst känner du igen såväl semla som hetvägg, fastlagsbulle och fettisdagsbulle? 
  • Den vispade grädden till den släta bullen tillkom på 1930-talet.
  • Förr var fettisdagen startskottet för semmelsäsongen, men numera säljs semlor redan från jul fram till påsk. 
  • Över hälften av svenskarna (54%) äter en semla på fettisdagen. 
  • Varje år säljs drygt 40 miljoner semlor i Sverige.

Källa: Sveriges bagare och konditorer

 


Roy Fares. Foto: TV4

 

 

25 januari 2016
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...