Foto: Ulrika Pousette

Recept: Rostad pumpagnocchi

Recept och dryck

Laga en god höstmiddag med familjen i helgen! Här är kocken Johanna Westmans recept på rostad pumpagnocchi. Passar utmärkt för både stora som små.

Rostad pumpagnocchi med smör och salvia 

Du behöver:

  • 500 gram skalad och urkärnad pumpa, till exempel hokkaido eller butternut (väg efter du har skalat den!)
  • 1 tesked salt + 2 matskedar till kokvattnet
  • 2 äggulor
  • cirka 5–7 deciliter mjöl och extra mjöl till utbakningen 1 deciliter riven parmesan
  • 75 gram smör
  • 1 knippa färsk salvia
  • lite extra parmesan 

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Dela och kärna ur pumpan. Be gärna någon om hjälp för det kan vara lite knepigt och tungt. Skär bort skalet och dela köttet i bitar. Lägg pumpan i en smord form och strö över lite salt. Sätt in i ugnen i 35–40 minuter tills pumpan är mosig och mjuk. Låt pumpan svalna.

Annons

3. Lägg pumpan i en bunke och mosa pumpaköttet med en gaffel. Rör ner äggulor, mjöl och parmesan och blanda med lätt hand ihop det till en deg. Degen ska gå att knåda lite, inte vara för lös, men inte heller lika fast som en bröddeg. Tippa upp degen på ett mjölat bakbord.

4. Dela degen i mindre delar och rulla till cirka 2 centimeter tjocka korvar. Skär i bitar som är ungefär lika stora som en stor vindruva. Rulla bitarna och lägg på en mjölad bricka. Låt torka i ungefär en halvtimme.

5. Koka upp mycket vatten i en stor kastrull (cirka 4 liter). Salta med 2 matskedar salt och koka sedan några stycken gnocchi i taget tills de flyter upp till ytan. Använd en hålslev och lägg upp de färdiga gnocchin i en stor skål.

6. Smält smöret i en annan kastrull, när det börjar bubbla, lägg i salvian och låt den fräsa med
i någon minut. Smöret ska bli lite brunt innan du häller det över dina gnocchi. Strö över parmesan. 

 

Vill du läsa Johannas hösttips? Klicka här 

Grön i köket (Rabén & Sjögren) 

28 oktober 2016
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...