Det är superenkelt att baka egen tårtbotten!
Det är superenkelt att baka egen tårtbotten! Foto: Karin Almström

Recept på tårtbotten “3 lika”

Recept och dryck

En god tårtbotten på recept “3 lika” – det vill säga lika delar ägg, mjöl och socker, gör du enkelt själv. Här är Caroline Ahlqvist bästa tårtrecept.

Det är hur enkelt som helst att göra egna tårtbottnar, och det är dessutom så mycket godare med hembakat. I senaste avsnittet av “Hemmafixarna” visar Caroline Ahlqvist hur du gör en supergod tårtbotten med lika delar ägg, smör och socker.

 

Annons

Recept tårtbotten

Du behöver (till form 24 cm):

  • 5 Ägg
  • Socker
  • Hälften vetemjöl, hälften potatismjöl
  • 1 liten tsk salt
  • 1,5 tsk bakpulver 
  • 25 gram smält smör

 

Antal ägg efter storlek på form:

18 cm diameter = 2 ägg

20 cm diameter = 3 ägg

24 cm diameter = 4-5 ägg

26 cm diameter = 5-6 ägg

 

Bakpulver beroende på äggmängd:

2-3 ägg = 1 tsk

4-5 ägg = 1.5 tsk

6 ägg = 2 tsk

 

Smör beroende på äggmängd:

2-3 ägg = 15g

4-5 ägg = 25g

6 ägg = 40g

 

 

Gör så här:

  1. Knäck 5 ägg i ett glas.
  2. Häll upp lika mycket socker i ett annat glas, som mängden ägg i glaset.
  3. Häll upp hälften vetemjöl, hälften potatismjöl, i samma mängd i ett tredje glas.
  4. Blanda ner bakpulver i glaset med mjöl.
  5. Vispa ägg och socker fluffigt.
  6. Klä en form med bakplåtspapper (se video).
  7. Häll i de torra ingredienserna i äggblandningen. Sikta gärna ner det. Vispa inte för mycket, då försvinner luften. Dra slickepotten i botten på skålen och lyft ihop smeten.
  8. Tillsätt 25 gram smält smör.
  9. Grädda i ugnen 40-45 minuter på 175 grader. Testa med provsticka så att kakan är helt torr, då är den färdig.

 

Tips! För att få en helt plan tårtbotten – låt svalna en stund upp och ner.

 

Fler roliga projekt från Hemmafixarna Carro och Karin hittar du här.

 

Fler tips hittar du även i Carros blogg Älska att baka, och i Karins trädgårdsblogg.

 

01 september 2016
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...