Julens godaste lussebullar.
Julens godaste lussebullar.

Recept: Julens bästa lussebullar

Recept och dryck

Saftiga lussebullar utan kesella – ja det är faktiskt möjligt. Här är Caroline Ahlqvists bästa lussebullerecept.

Julen nalkas och att baka lussebullar är för många en kär tradition. Undrar du hur du får lussebullarna att bli riktigt saftiga? I senaste avsnittet av Hemmafixarna visar ”Hela Sverige Bakar”-Carro hur du bakar bästa lussebullarna utan kesella och mjölk.

Saffransbullar med mandelmassa och vanilj

Ca 25-30 st

 

Du behöver:

  • 20g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 g saffran
  • 1 nypa socker
  • 1 ägg
  • 1.5 dl ljus sirap
  • 850g vetemjöl + lite till utbakning
  • 2 tsk salt
  • 150g smör

 

Fyllning:

  • 250 g mandelmassa
  • 175 g smör
  • 1 vaniljstång
  • Pensling: 1 ägg
  • En skvätt vatten
  • En nypa salt
  • Pärlsocker

 

Gör så här:

1. Mortla saffran med socker och blanda ihop med alla övriga ingredienser förutom salt och smör. Jobba degen i några minuter tills degen blivit jämn.

2. Tillsätt smör och salt och jobba degen i några minuter till. Runddriv degen till en jämn boll, pudra mjöl över och täck med plastfilm. Jäs till dubbel storlek i ca 90 min.

3. Riv mandelmassan och rör ihop med frön från vaniljstången och smöret. Blanda till en härlig smet.

4. Kavla ut degen till en stor kvadrat på mjölad bänk. Bred över fyllningen. Vik rektangeln en gång och slår i remsor. Rulla varje remsa till en rulle och vik in änden under bullen. Jäs till dubbel storlek i ca 60-90 min.

5. Pensla bullarna med ägg uppvispat med vatten och salt.

6. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i ca 15 min tills dem blivit gyllenbruna både på ovan-och undersidan.

6. Koka under tiden upp sockerlagen i några minuter så den blir lite simmig.

7. Pensla bullarna direkt när dem kommit ut ur ugnen och strö på pärlsocker. Låt svalna på galler.

 

Emelie Åberg
07 december 2016
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...