Foto: Charlotte Gawell

Recept: Så gör du egna pepparkakor

Recept och dryck

Äntligen dags att baka pepparkakor! Här bjuder Konditorn Jan Hedh på sitt recept på juliga pepparkakor från boken Julens söta: praliner, småkakor och annat gott. 

Annons

Du behöver:

  • 1 100 g (18 1/3 dl) vetemjöl
  • 12 g (2 msk) malen ingefära
  • 12 g (2 msk) malen kryddnejlika
  • 20 g (1/2 dl) malen kanel
  • 2 g (1 tsk) malen kryddpeppar
  • 15 g (1 msk) bikarbonat
  • 300 g smör
  • 420 g (3 dl) ljus sirap
  • 200 g (2 ¼ dl) strösocker
  • 200 g (2 2/3 dl) brun farin
  • 300 g (3 dl) vispgrädde (40 %)
  • Mjölk till pensling

 

Kristyr

  • 125 g (drygt 2 dl)
  • florsocker 30 g (1 st)
  • äggvita 5 g (1 tsk) saft av citron

 

Dag 1

1. Sikta vetemjöl med alla kryddorna och bikarbonat ner i en bunke.

2. Tillsätt rumsvarmt smör och övriga ingredienser. Arbeta alltsammans till en deg.

3. Platta ut degen och svep in den i plastfolie. Lägg den i kylen och låt den svälla till nästa dag.

 

Dag 2

1. Sätt ugnen på 200 °C.

2. Kavla ut degen tunt med hjälp av lite vetemjöl och ta ut kakor med pepparkaksformar.

3. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper och pensla med mjölk.

4. Baka pepparkakorna gyllenbruna i 8–12 minuter beroende på tjockleken.

 

Annons

Gör kristyr

1. Sikta florsocker och vispa det med äggvita och saft av citron med elvisp till en lätt och luftig kristyr. Lägg plastfolie ovanpå så att den inte torkar om den inte behövs direkt.

2. Gör en strut av bakplåtspapper och fyll med kristyr. Vik ihop öppningen upptill och klipp ett litet hål i spetsen på struten. Dekorera pepparkakorna när de har svalnat med spritsad kristyr. Låt kristyren torka innan pepparkakorna läggs i burk.

Degen kan ligga en månad i kylen och bakas ut efter hand. Förvara pepparkakorna torrt, så håller de mycket länge, i flera månader.

 

Julens söta: praliner, småkakor och annat gott av Jan Hedh (Norstedts). 

28 november 2016
 
Annons
Mer om Recept och dryck

Tacos med kyckling, coleslaw och friterad lök

Recept och dryck Dags för tacos? Här bjuder Eleonora von Essen på ett recept på fantastisk kycklingtacos med coleslaw från sin bok Smartare mat för hela familjen! 

VIDEO: Enkelt recept på glögg

Recept och dryck Ingen jul utan en varm kopp glögg! Så här gör du egen hemmagjord glögg.

Supergoda cheesecakebullar

Recept och dryck Cheesecake bakad inuti en bulle – bättre kan det inte bli! Så här bakar du Daniel Lindebergs godsaker och gör succé på nästa kalas.

Gör ditt eget äppelmos!

Recept och dryck Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!

Grilla vegetariskt!

Recept och dryck På sommaren åker grillen fram. Det osar gott av kyckling, lax och flintastek. Men vad ska du bjuda vegetarianen på?

Boktips kokböcker

Recept och dryck Vad passar väl bättre i ett köksnummer än några tips på nya, spännande kokböcker?

Boktips mars -07

Recept och dryck Här är några tips på nya kokböcker. Många av ingredienserna kan du hitta i din egen trädgård.

Grilla – ett vinternöje

Recept och dryck Låt inte kung Bore hindra från att duka upp till grillfest. Bjud in ett trevligt sällskap och tänd upp grillen. För det smakar lika gott att grilla...