Foto: Charlotte Gawell

Recept: Så gör du egna pepparkakor

Recept och dryck

Äntligen dags att baka pepparkakor! Här bjuder Konditorn Jan Hedh på sitt recept på juliga pepparkakor från boken Julens söta: praliner, småkakor och annat gott. 

Du behöver:

  • 1 100 g (18 1/3 dl) vetemjöl
  • 12 g (2 msk) malen ingefära
  • 12 g (2 msk) malen kryddnejlika
  • 20 g (1/2 dl) malen kanel
  • 2 g (1 tsk) malen kryddpeppar
  • 15 g (1 msk) bikarbonat
  • 300 g smör
  • 420 g (3 dl) ljus sirap
  • 200 g (2 ¼ dl) strösocker
  • 200 g (2 2/3 dl) brun farin
  • 300 g (3 dl) vispgrädde (40 %)
  • Mjölk till pensling

 

Kristyr

  • 125 g (drygt 2 dl)
  • florsocker 30 g (1 st)
  • äggvita 5 g (1 tsk) saft av citron

 

Dag 1

1. Sikta vetemjöl med alla kryddorna och bikarbonat ner i en bunke.

2. Tillsätt rumsvarmt smör och övriga ingredienser. Arbeta alltsammans till en deg.

Annons

3. Platta ut degen och svep in den i plastfolie. Lägg den i kylen och låt den svälla till nästa dag.

 

Dag 2

1. Sätt ugnen på 200 °C.

2. Kavla ut degen tunt med hjälp av lite vetemjöl och ta ut kakor med pepparkaksformar.

3. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper och pensla med mjölk.

4. Baka pepparkakorna gyllenbruna i 8–12 minuter beroende på tjockleken.

 

Gör kristyr

1. Sikta florsocker och vispa det med äggvita och saft av citron med elvisp till en lätt och luftig kristyr. Lägg plastfolie ovanpå så att den inte torkar om den inte behövs direkt.

2. Gör en strut av bakplåtspapper och fyll med kristyr. Vik ihop öppningen upptill och klipp ett litet hål i spetsen på struten. Dekorera pepparkakorna när de har svalnat med spritsad kristyr. Låt kristyren torka innan pepparkakorna läggs i burk.

Degen kan ligga en månad i kylen och bakas ut efter hand. Förvara pepparkakorna torrt, så håller de mycket länge, i flera månader.

 

Julens söta: praliner, småkakor och annat gott av Jan Hedh (Norstedts). 

28 november 2016
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...