Recept på VM-tapas

Laga Riki Simics tapasmiddag: Seis sueños en blanco y negro (sex drömmar i svartvitt)  – den perfekta maträtten till fotbolls-VM!


TILLAGNINGSTID 65-75 MINUTER

Kocken tipsar:

Tricket med en god tapasrätt är att hitta bra och rätt råvaror. När det väl är gjort är hälften vunnet och jobbet klart. I Spanien är tapas som bekant en livsstil, så för full autenticitet bör maten ätas runt midnatt.

Dryck:

CAMPOS GÓTICOS

Distriktet Ribera del Duero är den hetaste uppstickaren bland spanska vinregioner. Dags att återupptäcka, säger vi, för här hittar man några av landets riktiga godbitar. Till tapas behöver man viner som kan vara subtila och visa musklerna – det är många smaker som ska samsas, och detta rödvin klarar jobbet galant.

 

4 PORTIONER

Chilistekta räkor

olivolja

400 g färska räkor

2 gula chilipeppar, urkärnade och strimlade

persilja, hackad

paprikapulver

salt & peppar

 

Champiñones ajo

olivolja

400 g färska champinjoner

2 vitlöksklyftor, finhackade

paprikapulver

salt & peppar

 

Sardell- och tomatsås

4 skivor färskt vitt bröd

3 tomater

200 g sardeller

olivolja

 

Manchego

200 g färsk manchego, i små bitar

några klickar färsk fikonmarmelad

 

Marinerade oliver

1 burk gröna och svarta oliver

2 dl olivolja

2 vitlöksklyftor, finhackade

en stor nypa timjan

2 chilifrukter, urkärnade och finhackade

peppar

citronsaft

 

Gazpacho

10 tomater, finhackade (och ta bort kärnorna lite grovt)

2–3 dl olivolja (mängd efter eget tycke, beror även på mängden tomater)

1 gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, riven

½ gurka, urkärnad och finhackad

1 grön paprika, urkärnad och finhackad

1 röd paprika, urkärnad och finhackad

1–2 chilipeppar, urkärnade och finhackade

2 msk rödvinsvinäger, smaka av eftersom

1 tsk paprikapulver

salt & peppar

 

SEX ENKLA STEG

Chilistekta räkor:

Hetta upp olivolja i en stekpanna. Ös i pepparfrukt, persilja och räkor. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Låt det hela stekas i ett par minuter.

Champiñones ajo:

Hetta upp olivolja tillsammans med vitlök, salt och peppar. Låt champinjonerna steka i ett par minuter.

Sardell- och tomatbröd:

Kärna ur tomaterna. Finhacka och mosa dem tillsammans med peppar och lite salt. Blanda med några droppar olivolja och lägg på ett vitt rostat bröd. Lägg på ett par sardellfiléer.

Manchego:

Skär manchegon i små enkla bitar. Droppa över lite fikonmarmelad.

Marinerade oliver:

Häll av oliverna. Lägg dem i en skål tillsammans med olivolja, finhackad vitlök, timjan, chili och citronsaft. Låt stå i minst en timme före servering.

Gazpacho:

Kör alla delar i mixern. Smaka av med paprikapulver, salt och peppar.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar