Chokladfudge med pistage, knäckklubbor – här är recepten du bara måste prova.
Chokladfudge med pistage, knäckklubbor – här är recepten du bara måste prova. Foto: Helen Pé

Julgodis – 4 recept du inte kan motstå

Recept och dryck

Chokladfudge med pistage, hallonkola, knäckklubbor och chokladbräck med kaffebönor – Sara Aasum Hultberg, årets konditor 2014, bjuder på sina bästa julgodisrecept.

  • Mörk chokladfudge med fikon & pistage

    Du behöver (ca 25 bitar):

    • 150 g torkade fikon
    • 375 g mörk choklad
    • 25 g smör
    • 1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g
    • 150 g pistagenötter

    Gör så här:

    1. Dela fikonen i små bitar.
    2. Hacka chokladen, tärna smöret.
    3. Värm den kondenserade mjölken på låg värme i en kastrull.
    4. Tillsätt chokladen och smöret, blanda snabbt ihop massan med en värmetålig slickepott. Låt chokladen och smöret smälta helt så att det blir en jämn massa.
    5. Ta undan en liten näve pistagenötter till garnering och vänd ner resten tillsammans med fikonen i fudgemassan.
    6. Tryck ut den i en form som är cirka 20 x 30 cm.
    7. Strö pistagenötter över fudgen och låt stå övertäckt i kylen i minst 6 timmar för att stelna.
    8. Skär fudgen i bitar.

     

    Recept ur boken ”Kola, fudge, knäck och bräck: konditorns hemligheter” av Sara Aasum Hultberg.

     

    Klicka på nästa flik för fler recept.

  • Hallonkola doppad i vit choklad

    Du behöver (ca 14 kolor):

    • Ca 250 g hallon, färska eller frysta
    • 2 dl vispgrädde
    • 40 g smör
    • 3 dl strösocker
    • 1 dl glykos
    • 1 dl vatten
    • 200 g vit choklad
    • 1 dl frystorkade hallon

    Gör så här:

    1. Mixa hallonen och passera dem sedan genom en finmaskig sil, så att du får 150 gram hallonpuré.
    2. Blanda purén med grädde och smör i en kastrull och värm på låg värme tills smöret har smält.
    3. Koka socker, glykos och vatten i en kastrull tills blandningen har en temperatur på cirka 160 grader och precis ändrar färg.
    4. Tillsätt gräddblandningen i tre omgångar. Rör om med en visp mellan varven.
    5. Låt kolan koka på medelvärme tills den har en temperatur på 124 grader, eller gör ett kulprov. Rör om då och då.
    6. Lägg bakplåtspapper i botten på en form som är cirka 20 x 20 cm.
    7. Häll kolan i formen och låt stelna i rumstemperatur i minst 6 timmar.
    8. Skär kolan i fina bitar.
    9. Smält eller temperera chokladen och doppa halva kolan i choklad.
    10. Stryk av överflödig choklad på undersidan och lägg kolan på ett bakplåtspapper.
    11. Smula över de frystorkade ­hallonen innan chokladen stelnar.
  • Klubbor med solroskärnor och kokos

    Du behöver (ca 30 klubbor):  

    • 2 dl ljust muscovadosocker
    • 2 dl ljus sirap
    • 2 dl vispgrädde
    • 2 dl rostade solroskärnor
    • 1 dl kokosflingor 

    Gör så här:

    1. Koka sakta upp socker, sirap och grädde i en kastrull. Låt koka på medelvärme i 20–30 minuter. Rör om med en visp med jämna mellanrum.
    2. När knäcksmeten har en temperatur på cirka 124 grader, eller då du har gjort ett kulprov som visar att den är färdig, ta kastrullen från värmen och blanda ner solroskärnorna.
    3. Ställ ut lite större knäckformar på en bricka.
    4. Fördela knäcken i formarna med hjälp av två teskedar och låt den stelna en aning.
    5. Stick en pinne i varje knäck och strö lite kokos på ovansidan.
    6. Låt stelna i rumstemperatur i minst 6 timmar.
  • Mörk chokladbräck med kaffebönor, tonka & pekannötter

    Du behöver:

    • 1 bräckform eller 15 små formar
    • 1/2 dl rostade kaffebönor
    • 2 tonkabönor
    • 200 g mörk choklad
    • 15 rostade pekannötter

    Gör så här:

    1. Hacka kaffebönorna grovt och riv tonkabönorna fint.
    2. Hacka chokladen och smält eller temperera den.
    3. Stryk ut den som ett bräck på ett bakplåtspapper eller häll ner den i formar på bakplåtspapper som på bilden.
    4. Toppa med pekannöt, riven tonkaböna och hackad kaffeböna. Låt chokladen stelna.
    5. Bryt ett helt bräck i bitar, eller lossa chokladen ur formarna om du använt sådana.
Visa allt innehåll
01 december 2015
 
Mer om Recept och dryck

Video: Recept på iskaffe

Recept och dryck Nu kommer värmen och med den ett sug efter svalkande drycker. Här bjuder vi på ett recept på törstsläckande iskaffe som du enkelt mixar ihop själv. 

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matres...

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på enkel jordgubbscheesecake

Recept och dryck En cheesecake som varken behöver gräddas eller frysas passar perfekt att bjuda på efter en god middag. Här med jordgubbar, men kan även varieras med andra bär och frukter.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Recept: Picklad chili

Recept och dryck Picklad chili är både gott som det är eller som tillbehör till kött och vegetariska grytor. Här är ett enkelt recept från boken Chili – 222 sorter att...

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...