Foto: Elena Kraskowski

Godaste receptet: Chokladkladdkaka

Recept och dryck

Finaste desserten till middagen fixar du enkelt själv. Här bjuder Sofia Rydemalm på ett recept på en mumsig chokladkladdkaka från sin bok Chicolat. 

Hej Sofia, berätta om din chokladbok! 

– I boken får man ta del av hur choklad blev en del av mitt liv. Jag träffade en fransman, blev kär, flyttade till en liten ö utanför Franska Atlantkusten & startade en chokladfabrik. I boken varvas recept med fakta, personliga texter, möten och vackra bilder, säger Sofia, som idag jobbar med choklad och skapar choklad till olika företag under deras egna varumärken. 

Hur lyckas man bäst med denna chokladkladdkaka? 

Den är svår att misslyckas med – men var noga med att inte grädda den för länge! Den ska vara kladdig. Kakan kan med fördel bakas dagen innan, låt den stå i kylen över natten men ta fram den i god tid innan du ska äta den så den inte är kall! 

 

Recept chokladkladdkaka

Du behöver:

3 ägg

3 dl socker

180 g smör

1 dl kakao

Lite salt

1 tsk vaniljpulver

1,5 dl mjöl


Glasyr:

0,5 dl grädde – värm upp.

Smält 100 g choklad och blanda i varma grädden. Bred på kakan. Låt stelna.

 

Gör så här:

  1. Smörj en rund form med löstagbar kant ca 22-24 cm i diameter.
  2. Smält smöret på svag värme.
  3. Tillsätt kakao, strösocker, vaniljsocker och salt. Blanda.
  4. Tillsätt ägg och vetemjöl. Blanda till en jämn smet för hand.
  5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 20 minuter. Tiden i ugnen beror dels på hur kladdig du vill ha kladdkakan, dels på hur stor din form är. Om din form är större blir tiden i ugnen kortare och har du en mindre form blir tiden i ugnen längre.
  6. Låt kladdkakan kallna i formen, ställ den svalt, gärna i kylskåp.
  7. Smält chokladen försiktigt, antingen i mikro eller i vattenbad. När ungefär hälften av chokladen smält så kan man röra om lite då och då så smälter resten av chokladen av befintlig värme.
  8. Tillsätt eventuellt lite olja eller grädde och rör om, det påverkar inte smak eller utseende men det blir lättare att skära bitar och att äta tårtan. Chokladen blir annars ganska hård. Garnerna med kakaonibs, hallon, riven choklad eller med nötter. Servera med vaniljglass eller lätt vispad grädde. 

Recept ur boken Chicolat (Lava förlag)

25 oktober 2016
 
Mer om Recept och dryck

Video: Recept på iskaffe

Recept och dryck Nu kommer värmen och med den ett sug efter svalkande drycker. Här bjuder vi på ett recept på törstsläckande iskaffe som du enkelt mixar ihop själv. 

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matres...

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på enkel jordgubbscheesecake

Recept och dryck En cheesecake som varken behöver gräddas eller frysas passar perfekt att bjuda på efter en god middag. Här med jordgubbar, men kan även varieras med andra bär och frukter.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Recept: Picklad chili

Recept och dryck Picklad chili är både gott som det är eller som tillbehör till kött och vegetariska grytor. Här är ett enkelt recept från boken Chili – 222 sorter att...

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...