Foto: Elena Kraskowski

Godaste receptet: Chokladkladdkaka

Recept och dryck

Finaste desserten till middagen fixar du enkelt själv. Här bjuder Sofia Rydemalm på ett recept på en mumsig chokladkladdkaka från sin bok Chicolat. 

Annons

Hej Sofia, berätta om din chokladbok! 

– I boken får man ta del av hur choklad blev en del av mitt liv. Jag träffade en fransman, blev kär, flyttade till en liten ö utanför Franska Atlantkusten & startade en chokladfabrik. I boken varvas recept med fakta, personliga texter, möten och vackra bilder, säger Sofia, som idag jobbar med choklad och skapar choklad till olika företag under deras egna varumärken. 

Hur lyckas man bäst med denna chokladkladdkaka? 

Den är svår att misslyckas med – men var noga med att inte grädda den för länge! Den ska vara kladdig. Kakan kan med fördel bakas dagen innan, låt den stå i kylen över natten men ta fram den i god tid innan du ska äta den så den inte är kall! 

 

Recept chokladkladdkaka

Du behöver:

3 ägg

3 dl socker

180 g smör

1 dl kakao

Lite salt

Annons

1 tsk vaniljpulver

1,5 dl mjöl


Glasyr:

0,5 dl grädde – värm upp.

Smält 100 g choklad och blanda i varma grädden. Bred på kakan. Låt stelna.

 

Gör så här:

  1. Smörj en rund form med löstagbar kant ca 22-24 cm i diameter.
  2. Smält smöret på svag värme.
  3. Tillsätt kakao, strösocker, vaniljsocker och salt. Blanda.
  4. Tillsätt ägg och vetemjöl. Blanda till en jämn smet för hand.
  5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 20 minuter. Tiden i ugnen beror dels på hur kladdig du vill ha kladdkakan, dels på hur stor din form är. Om din form är större blir tiden i ugnen kortare och har du en mindre form blir tiden i ugnen längre.
  6. Låt kladdkakan kallna i formen, ställ den svalt, gärna i kylskåp.
  7. Smält chokladen försiktigt, antingen i mikro eller i vattenbad. När ungefär hälften av chokladen smält så kan man röra om lite då och då så smälter resten av chokladen av befintlig värme.
  8. Tillsätt eventuellt lite olja eller grädde och rör om, det påverkar inte smak eller utseende men det blir lättare att skära bitar och att äta tårtan. Chokladen blir annars ganska hård. Garnerna med kakaonibs, hallon, riven choklad eller med nötter. Servera med vaniljglass eller lätt vispad grädde. 

Recept ur boken Chicolat (Lava förlag)

25 oktober 2016
 
Annons
Mer om Recept och dryck

Tacos med kyckling, coleslaw och friterad lök

Recept och dryck Dags för tacos? Här bjuder Eleonora von Essen på ett recept på fantastisk kycklingtacos med coleslaw från sin bok Smartare mat för hela familjen! 

VIDEO: Enkelt recept på glögg

Recept och dryck Ingen jul utan en varm kopp glögg! Så här gör du egen hemmagjord glögg.

Supergoda cheesecakebullar

Recept och dryck Cheesecake bakad inuti en bulle – bättre kan det inte bli! Så här bakar du Daniel Lindebergs godsaker och gör succé på nästa kalas.

Gör ditt eget äppelmos!

Recept och dryck Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!

Recept: Grilla fisk över öppen eld

Recept och dryck Testa något nytt när du ska utöva dina kockkunskaper – gör det över öppen eld. Mat-esset Niklas Ekstedt vet hur du bäst får fjutt på brasan...

Boktips kokböcker

Recept och dryck Vad passar väl bättre i ett köksnummer än några tips på nya, spännande kokböcker?

Boktips mars -07

Recept och dryck Här är några tips på nya kokböcker. Många av ingredienserna kan du hitta i din egen trädgård.

Grilla – ett vinternöje

Recept och dryck Låt inte kung Bore hindra från att duka upp till grillfest. Bjud in ett trevligt sällskap och tänd upp grillen. För det smakar lika gott att grilla...