Foto: Karolina Olson Haglund

Recept: Lyxfrukost med ägg benedict

Recept och dryck

Ägg, bröd, bacon och krämig hollandaisesås – en fantastisk kombination som sätter guldkant på frukosten. Här är ett recept på lyxig ägg benedict från boken Laga lyxigt med liten kassa. 

Annons

Hej Karolina, berätta om din bok Laga lyxigt för liten kassa!

– Jag skulle vilja kalla boken en guidebok för fattiga livsnjutare! I boken finns tips på hur du hittar lyxiga ingredienser till bra pris, hur du förädlar billiga råvaror så de blir gourmeträtter eller hur du utnyttjat dyra ingredienser till max så du inte behöver använda så mycket av dem, eller vad du kan ersätta en dyr ingrediens med och få likvärdig smakupplevelse.

Hur lyckas jag bäst med ägg benedict?

– Det gäller att vara förberedd och noggrann både när man gör såsen och pocherar äggen. Det är viktigt att hälla äggen i en kopp först som man sedan för ner till vattenytan och stjälper ur ägget försiktigt i det cirkulerande vattnet. Viktigt också är att vattnet inte stormkokar utan sjuder (bubblar lätt). Se också till att ha förberett bröden och baconet så inte ägget hinner kallna medan man preparerar det andra.

Vad mer kan jag laga för att äta en lyxig frukost för en liten peng?

– Nybakt bröd är det mest underbara som finns på frukostbordet. Det kan både vara tidskrävande att göra, och framförallt dyrt om man ska köpa det på bageriet. Men ett enkelt snabbt och billigt alternativ är att baka scones. Ljuvligt gott med creamchese och sylt, eller en hemgjord lemoncurd. Sedan är det ju vansinnigt lyxigt med en alkoholfri drink till frukosten, en Virgin Mary t.ex. Den får en att vakna till ordentlig av tabascon.  

Går det att rädda en sås som skurit sig? 

– Det kritiska momentet då såsen kan skära sig är under uppvärmningen. Skulle det hända kan man rädda den genom att knäcka en äggula i en annan kastrull och sedan försiktigt hälla den skurna såsen ner i äggulan under kraftig vispning. Sedan kan man fortsätta med såsen enligt receptet. 

 

Recept Ägg Benedict 

4 portioner


Du behöver: 

  • 1 paket bacon 
  • 4 skivor formfranska
  • smör till stekning
  • krasse, timjan eller persilja 

Hollandaisesås:

  • 200 g smör 
  • 4 äggulor
  • 3 msk vatten
  • 1–2 msk pressad citron
  • salt, svartpeppar cayennepeppar 

Pocherade ägg:

  • 1 liter vatten 
  • 1 msk ättiksprit
  • 4 ägg 

Gör så här:

1. Börja med hollandaisen: Smält smöret i kastrull och låt det svalna en stund. Blanda äggulor och vatten i en kastrull som du ställer i ett vattenbad. Sjud tills såsen har tjocknat något. Vispa hela tiden. 
2. Ta kastrullen från värmen och häll i det smälta smöret. Droppvis i början och sedan i en fin stråle. Ta inte med den mjölkiga bottensatsen i smörkastrullen. Smaka av med citron, salt, peppar och en aning cayennepeppar. 
3. Knaperstek därefter baconet och lägg på ett hushållspapper.
4. Koka upp vatten och ättiksprit i en kastrull. Låt det sjuda. Knäck äggen ett i taget, först i en kopp. Rör runt i det sjudande vattnet med en slev så att det cirkulerar. Sänk sedan ner koppen med ägget i mitten av vattnet och häll ut det. 
5. Låt sjuda i tre minuter. Plocka upp ägget med hålslev och lägg på en tallrik. Putsa bort ojämnheter. 
6. Vid servering: Skär bort kanterna på brödet och smörstek skivorna. Lägg en brödskiva på en tallrik. Lägg på ett ägg och toppa med hollandaisesås. Smula över bacon. Klipp över lite krasse, timjan eller persilja. 

 

Annons

Recept från boken Laga lyxigt med liten kassa av Karolina Olson Haglund (Bokförlaget Semic).

 

11 januari 2017
 
Annons
Mer om Recept och dryck

Knepen som får vinet att smaka bättre

Recept och dryck Njut maximalt av ditt goda vin. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om hur du får vinet att lyfta med några enkla knep som är gratis.

Medlems-
innehåll

Recept: God nyttig smoothie

Recept och dryck Sugen på något som både är mättande och törstsläckande? Gör en grön och god smoothie.

Medlems-
innehåll

Fem vinfynd till godaste burgarna

Recept och dryck Vad ska man äta och dricka? Burgare är både gott och mättande: Snabba, lyxiga och vegetariska burgare. Alla gillar "sliders", små burgare som...

Medlems-
innehåll

Fem franska fyndviner

Recept och dryck Voilà! Frankrike fortsätter att dominera och leverera toppviner. Stefan Saidac på vinbetyget.se tipsar om fem franska favoriter som alla har fått höga betyg. 

Tacos med kyckling, coleslaw och friterad lök

Recept och dryck Dags för tacos? Här bjuder Eleonora von Essen på ett recept på fantastisk kycklingtacos med coleslaw från sin bok Smartare mat för hela familjen!

VIDEO: Enkelt recept på glögg

Recept och dryck Ingen jul utan en varm kopp glögg! Så här gör du egen hemmagjord glögg.

Supergoda cheesecakebullar

Recept och dryck Cheesecake bakad inuti en bulle – bättre kan det inte bli! Så här bakar du Daniel Lindebergs godsaker och gör succé på nästa kalas.

Gör ditt eget äppelmos!

Recept och dryck Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!

Recept: Fluffiga och saftiga semlor

Recept och dryck Sugen på att duka fram egna semlor på fettisdag? Här bjuder Lindas bakskola på ett härligt recept på fluffiga semlor. Dessutom delar hon med sig av...