Hemgjord vaniljglass med sommarens godaste rabarberpaj – mums!
Hemgjord vaniljglass med sommarens godaste rabarberpaj – mums! Foto: Karin Almström

Rabarberpaj med hemgjord glass

Recept och dryck

Caroline Ahlqvist goda recept på rabarberpaj och turboglass, en enkel vaniljglass, är ett sommarens absoluta måsten. 

Äntligen högsäsong för rabarber, och vad är väl godare än en klassisk rabarberpaj? I senaste avsnittet av ”Hemmafixarna” med Carro och Karin visar den tidigare ”Hela Sverige Bakar”-vinnaren hur du gör den här supergoda rabarberpajen med hasselnötter och hemgjord vaniljglass.

 

Recept Rabarberpaj

8 portioner

 

Du behöver:

  • 6 rabarberstänger
  • 2 msk råsocker
  • 2 msk potatismjöl
  • 175g smör
  • 1.5 dl råsocker
  • 3 dl havregryn (100% rena om glutenfritt)
  • 2 dl glutenfri mix (eller 1.5 dl vetemjöl)
  • 1/2 tsk salt 1 näve finhackade hasselnötter

Gör så här:

1. Skölj och ansa rabarbern. Dela i centimeterlånga bitar. Blanda med potatismjöl och råsocker och lägg i en 24 cm pajform smord med smör.

2. Jobba snabbt ihop alla ingredienser till smuldegen och strö över rabarbern.

3. Grädda ca 25-30 min i 200 grader tills pajen blivit gyllenbrun och bubblar fint av rabarbern under. Låt svalna något och servera ljummen med turboglass!

 

 

Recept på turboglass

 

Du behöver:

  • 5 dl grädde
  • 1 burk kondenserad mjölk
  • Vaniljstång

 

Gör så här:

1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna ner i en bunke. Vispa tillsammans med grädden så den bildar fasta toppar.

2. Häll i den kondenserade mjölken och vispa runt så allt blandar sig fint. Täck bunken med plastfilm och frys i några timmar eller över natten. Ta fram 30 min innan servering och skopa upp fina kulor. Den här glassen går att smaksätta med precis vad du vill! Mosa ner bär eller frukt, riv eller hacka choklad, kolasås, mm. Ta vad du har helt enkelt!

 

Fler roliga projekt från Hemmafixarna Carro och Karin hittar du här.

 

Fler tips hittar du även i Carros blogg Älska att baka, och i Karins trädgårdsblogg.

30 juni 2016
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...