Foto: Emmy Lundström

Rabarberbullar med vanilj och kardemumma

Recept och dryck

Bullar hör sommaren till och både barn och vuxna älskar dem! De här ­rabarberbullarna med vanilj och kardemumma får en härligt knäckig smak tack vare muscovado-sockret. 

Annons

Du behöver (cirka 40 st):

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst (för söta degar)
  • 1,4 l vetemjöl
  • 200 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk grovmalen kardemumma

Fyllning:

  • 1 kg rabarber
  • 50 g smör
  • 1/2 dl muscovadosocker
  • 2 tsk äkta vaniljpulver

 

Gör så här:

1. Smält smöret i en kastrull på spisen. Häll sedan i mjölken och värm till 37 grader. Smula under tiden ned jästen i en degbunke och rör sedan ut jästen i degväts­kan. 

2. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Rör ned nästan allt mjöl, lite sparar du till utbakningen. Arbeta degen för hand i cirka tio minuter, eller cirka fem minuter i bakmaskin. Degen ska bli smidig.

3. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. 

4. Under tiden skalar du rabarber, skär dem i centimeterstora bitar och värmer upp dem i smör och muscovadosocker i en stekpanna. Koka samman till en kräm och tillsätt vaniljpulver. Låt kallna. 

5. Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del på ett mjölat bakbord. Bred smör på den utkavlade degen och bred sedan ut rabarberkrämen. Rulla ihop och skär i tio delar. Forma till små bullar och lägg på plåt att jäsa under bakduk i cirka 40 minuter. 

6. Värm ugnen till 225 grader och grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10—12 minuter. När du tagit ut dem i ugnen kan du gärna pensla på lite ägg eller mjölk och strö över en nypa strösocker och lite nystött kardemumma över varje bulle. 

Annons
09 juni 2016
 
Annons
Mer om Recept och dryck

Tacos med kyckling, coleslaw och friterad lök

Recept och dryck Dags för tacos? Här bjuder Eleonora von Essen på ett recept på fantastisk kycklingtacos med coleslaw från sin bok Smartare mat för hela familjen! 

VIDEO: Enkelt recept på glögg

Recept och dryck Ingen jul utan en varm kopp glögg! Så här gör du egen hemmagjord glögg.

Supergoda cheesecakebullar

Recept och dryck Cheesecake bakad inuti en bulle – bättre kan det inte bli! Så här bakar du Daniel Lindebergs godsaker och gör succé på nästa kalas.

Gör ditt eget äppelmos!

Recept och dryck Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!

Recept: Grilla fisk över öppen eld

Recept och dryck Testa något nytt när du ska utöva dina kockkunskaper – gör det över öppen eld. Mat-esset Niklas Ekstedt vet hur du bäst får fjutt på brasan...

Boktips kokböcker

Recept och dryck Vad passar väl bättre i ett köksnummer än några tips på nya, spännande kokböcker?

Boktips mars -07

Recept och dryck Här är några tips på nya kokböcker. Många av ingredienserna kan du hitta i din egen trädgård.

Grilla – ett vinternöje

Recept och dryck Låt inte kung Bore hindra från att duka upp till grillfest. Bjud in ett trevligt sällskap och tänd upp grillen. För det smakar lika gott att grilla...