Foto: Istockphoto

Populärt att koka egen sylt

Recept och dryck

Intresset för att koka egen sylt ökar varje år – framför allt bland unga. Samtidigt planerar varannan att plocka bär för att lägga i frysen.

Annons

Att göra det själv är en trend som verkar ha kommit för att stanna. Intresset för egenproducerat som surdeg, långkok och grönsaksodling har fått en till kompis i gänget – syltning.

En undersökning gjord av YouGov på uppdrag av Bärfrämjandet visar att intresset för bär och sylt är otroligt stort och växer.

– Vi har även i år känt av en ökad efterfrågan. Men det gäller inte bara i självplocksodlingar. Även färdigplockade svenska bär har sålt bra i år, säger Calle Ericsson, ordförande för landets bärodlare och bas för Bärfrämjandet.

Varannan planerar att plocka bär och lägga i frysen och en dryg tredjedel tänker koka egen sylt i sommar. I norra Sverige planerar 53 procent att koka sylt och 62 procent av hela Sveriges befolkning uppger att de i princip alltid har bär i frysen. I Stockholm är den siffran 66 procent – högst i landet. I åldersgruppen 18-34 år säger fyra av tio att de är mer intresserade av att koka egen sylt nu än för två år sedan.

 

Så syltar du
Många förknippar syltning med stora puttrande grytor och litervis med bär. Det går bra att koka sylt på minuten eller i små mängder också. Blanda syltsocker med mosade, rensade bär och koka ett par minuter så har du en god sylt till frukostgröten eller glassen.

Våga experimentera när du syltar – hallonlakrits eller lemoncurd är fantastiskt gott.

Om du vill ha tips på smarriga recept så finns det exempelvis på www.dansukker.se eller www.ica.se. Bland annat det här på körsbärssylt med campari från Dansukker.

Körsbärssylt med Campari
cirka 1 1/4 liter

Ingredienser
1 kg körsbär
1 kg Syltsocker
1 dl Campari

Skölj körsbären och kärna ur dem. Mixa hälften av dem. Blanda körsbären och syltsockret i en gryta och koka i 10 minuter. Ta grytan från värmen och rör i Camparin. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Annons
25 juli 2013
 
Annons
Mer om Recept och dryck

Tacos med kyckling, coleslaw och friterad lök

Recept och dryck Dags för tacos? Här bjuder Eleonora von Essen på ett recept på fantastisk kycklingtacos med coleslaw från sin bok Smartare mat för hela familjen! 

VIDEO: Enkelt recept på glögg

Recept och dryck Ingen jul utan en varm kopp glögg! Så här gör du egen hemmagjord glögg.

Supergoda cheesecakebullar

Recept och dryck Cheesecake bakad inuti en bulle – bättre kan det inte bli! Så här bakar du Daniel Lindebergs godsaker och gör succé på nästa kalas.

Gör ditt eget äppelmos!

Recept och dryck Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!

Boktips kokböcker

Recept och dryck Vad passar väl bättre i ett köksnummer än några tips på nya, spännande kokböcker?

Villareceptet! Sommartårta med jordgubbar

Recept och dryck Först bygger vi altanen. Sedan äter vi denna dundersäkra tårta!

Villareceptet! Paj till kräftskivan!

Recept och dryck En härlig paj med mycket medelhavssmak funkar både på kräftskivan eller som trevlig middag med sallad. (6–8 portioner).

Grilla – ett vinternöje

Recept och dryck Låt inte kung Bore hindra från att duka upp till grillfest. Bjud in ett trevligt sällskap och tänd upp grillen. För det smakar lika gott att grilla...