Foto: Rickard Rönnerstam

Bästa pizzarecepten: vegetarisk eller salami- och taleggiopizza

Recept och dryck

Godaste festmaten är gourmetpizza! Bjud vännerna på en svindlande god vegetarisk pizza, eller gör en salami- och taleggiopizza med hemgjord tomatsås. 

Annons

Salami- och taleggiopizza

Du behöver:

  • 1 sats pizzadeg (se recept nedan)
  • 200 gram parmesanost
  • 2 gula lökar
  • 300 gram taleggioost
  • ca 3 dl tomatsås, se recept nedan
  • 24 skivor salami, gärna en kryddig sort
  • nymalen svartpeppar
  • olivolja

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 300 grader eller så högt det går. Lägg en pizzasten på ett galler i  mitten av ugnen. 
  2. Forma degbitarna till runda pizzabottnar. 
  3. Riv parmesanosten. 
  4. Dela löken och skär den i tunna ringar. 
  5. Skär taleggion i skivor. 
  6. Bred 2 msk tomatsås på en botten. Strö över parmesan. Lägg på taleggio, salami och lök.
  7. Kontrollera att ugnen är varm och sätt på grillfunktionen. Baka pizzan cirka 5 minuter – den ska få rejält med färg. 
  8. Mal peppar över pizzan och ringla lite olja på kanten. 

 

 

Veggipizza

Du behöver (ca 6 st):

  • 1 sats pizzadeg, se separat recept
  • 1 medelstor zucchini (ca 300 g)
  • Fint havssalt
  • Nymalen svartpeppar
  • 200 g kalla kokta rödbetor
  • 300 g chèvreost
  • 250 g körsbärstomater i olika färger
  • Ca 3 dl tomatsås, se separat recept
  • 200 g valnötter
  • Färsk timjan
  • Olivolja 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 300 grader eller så högt det går. Lägg en pizzasten på ett galler i mitten av ugnen. Forma degbitarna till runda pizza-bottnar.
  2. Hyvla zucchinin i tunna skivor och grilla i en grillpanna tills de fått snygga ränder. Salta och peppra. Det går också bra att steka i vanlig stekpanna. Skala och skiva rödbetorna tunt. Skiva chèvren och klyfta tomaterna.
  3. Bred 2 msk tomatsås på en botten. Bryt ca 50 g chèvre i bitar och lägg på bottnen tillsammans med zucchini och rödbetor. Strö över valnötter.
  4. Kontrollera att ugnen är varm och sätt på grillfunktionen. Baka pizzan ca 5 minuter — den ska få rejält med färg. Lägg på tomater och några kvistar timjan. Ringla lite olja på kanten av pizzan.
  5. Gör likadant med resten av bottnarna.

 

 

Annons

Snabb pizzadeg

Du behöver (till ca 6 st):

  • 500 g vatten, kallt
  • 25 g jäst
  • 700 g ekologiskt stenmalet vetemjöl
  • 80 g durumvetemjöl, helst ekologiskt
  • 20 g fint havssalt
  • Rapsolja

Gör så här:

  1. Blanda vatten, jäst och mjöl i en köksmaskin ca 3 minuter på låg hastighet. Öka hastigheten och knåda degen 5 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 4 minuter.
  2. Lägg degen på mjölat bord och dela i sex lika stora delar. Smörj en plåt med olja. Rund-riv degbitarna (en teknik för att forma dem till runda bollar och trycka ut dem till rundlar) och lägg på plåten. Olja försiktigt in ovansidorna. Täck med plastfolie och låt jäsa 2 timmar i rumstemperatur.
  3. Platta ut degarna i mycket mjöl till valfri storlek och gör pizza. Om du vill göra pizza samma dag som du gör degen är det här rätt deg. Jag använder mer jäst i den än pizzadeg i kyl för att degen ska jäsa lite fortare och för att bottnen ska bli krispig.

 

Enkel tomatsås 

Du behöver (till ca 4 dl):

  • 1 burk hela san marzano-tomater (400 g)
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk fint havssalt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser i en kastrull och värm till 60 grader. 
  2. Låt svalna och förvara i kylen. Genom att du värmer tomaterna till bara 60 grader ger de mer smak än om de värms till högre grader.

 

Bilder och recept ur boken "Gourmetpizza" av Håkan Johansson. Foto Rickard Rönnerstam.

 

18 augusti 2016
 
Annons
Mer om Recept och dryck

Tacos med kyckling, coleslaw och friterad lök

Recept och dryck Dags för tacos? Här bjuder Eleonora von Essen på ett recept på fantastisk kycklingtacos med coleslaw från sin bok Smartare mat för hela familjen! 

VIDEO: Enkelt recept på glögg

Recept och dryck Ingen jul utan en varm kopp glögg! Så här gör du egen hemmagjord glögg.

Supergoda cheesecakebullar

Recept och dryck Cheesecake bakad inuti en bulle – bättre kan det inte bli! Så här bakar du Daniel Lindebergs godsaker och gör succé på nästa kalas.

Gör ditt eget äppelmos!

Recept och dryck Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!

Recept: Grilla fisk över öppen eld

Recept och dryck Testa något nytt när du ska utöva dina kockkunskaper – gör det över öppen eld. Mat-esset Niklas Ekstedt vet hur du bäst får fjutt på brasan...

Boktips kokböcker

Recept och dryck Vad passar väl bättre i ett köksnummer än några tips på nya, spännande kokböcker?

Boktips mars -07

Recept och dryck Här är några tips på nya kokböcker. Många av ingredienserna kan du hitta i din egen trädgård.

Grilla – ett vinternöje

Recept och dryck Låt inte kung Bore hindra från att duka upp till grillfest. Bjud in ett trevligt sällskap och tänd upp grillen. För det smakar lika gott att grilla...