Foto: Linda Andersson, Roger Olsson

Recept: Smaskiga pizzabullar

Recept och dryck

Linda Andersson driver bakbloggen Lindas bakskola där hon bland annat bjuder på mängder av goda recept. Här är ett recept på pizzabullar, perfekt till utflykten!

”Låt inte bullarna bli överjästa”

Hej Linda! Hur lyckas jag bäst med pizzabullarna? 

– Låt inte bullarna bli överjästa när de ligger på plåten. Då blir de inte lika saftiga och mjuka. Bullarna är allra godast när de fortfarande är ljumna men går också bra att äta kalla.

Vad ska jag äta eller dricka till?

– Bullarna är goda till en soppa, sallad eller som mellis på utflykten. Drick gärna någon varm dryck som till exempel choklad, kaffe eller te om du är utomhus.

Annons

Vilken mat passar bäst till skidbacken, tycker du?

– Grillad korv, hamburgare, pizzabullar, varm soppa och smörgåsar med gott pålägg.

Om jag är hemma med barnen på sportlovet, vad ska vi baka?

– Småkakor är både enkelt och kul att baka. Funkar för alla åldrar. En stor bulldeg som barnen kan forma valfria figurer av är alltid kul och uppskattat.

 

Du behöver: 

(ca 24 st):

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten, fingervarmt
  • 1 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 9–10 dl vetemjöl

Tomatsås

  • 1 1/2 dl krossade tomater
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1 msk torkad oregano

Fyllning

  • ca 200 g rökt skinka, strimlad
  • ca 300 g ost, riven
  • ev. färsk oregano

 

Gör så här: 

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

2. Dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, 1/2–1 cm tjock.

3. Tomatsås: Blanda ihop krossade tomater, tomatpuré och oregano. Bred ut såsen på degplattorna.

4. Strö ut skinka, ost och eventuellt färsk oregano på degplattorna.

5. Rulla ihop degplattorna från långsidan.

6. Skär rullarna i skivor, ca 2 cm breda. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i 20–30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 minuter. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

 

Om Linda

Läs även:

Läsarfrågan: Hur grillar du?

Vi har frågat tre av våra läsare!

Bor: I Villa i Huddinge, Stockholm
Gör: Driver bakbloggen Lindas bakskola och skriver bakböcker.
Familj: Micke, 49, Amanda, 19, Felix, 18, Calle, 16, Tiger, 10, och Frida, 7 år.
Instagram: @lindasbakskola.

Sara Åhlström
22 februari 2017
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...