Foto: Linda Andersson, Roger Olsson

Recept: Smaskiga pizzabullar

Recept och dryck

Linda Andersson driver bakbloggen Lindas bakskola där hon bland annat bjuder på mängder av goda recept. Här är ett recept på pizzabullar, perfekt till utflykten!

Annons

”Låt inte bullarna bli överjästa”

Hej Linda! Hur lyckas jag bäst med pizzabullarna? 

– Låt inte bullarna bli överjästa när de ligger på plåten. Då blir de inte lika saftiga och mjuka. Bullarna är allra godast när de fortfarande är ljumna men går också bra att äta kalla.

Vad ska jag äta eller dricka till?

– Bullarna är goda till en soppa, sallad eller som mellis på utflykten. Drick gärna någon varm dryck som till exempel choklad, kaffe eller te om du är utomhus.

Vilken mat passar bäst till skidbacken, tycker du?

– Grillad korv, hamburgare, pizzabullar, varm soppa och smörgåsar med gott pålägg.

Om jag är hemma med barnen på sportlovet, vad ska vi baka?

– Småkakor är både enkelt och kul att baka. Funkar för alla åldrar. En stor bulldeg som barnen kan forma valfria figurer av är alltid kul och uppskattat.

 

Du behöver: 

(ca 24 st):

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten, fingervarmt
  • 1 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 9–10 dl vetemjöl

Tomatsås

  • 1 1/2 dl krossade tomater
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1 msk torkad oregano

Fyllning

  • ca 200 g rökt skinka, strimlad
  • ca 300 g ost, riven
  • ev. färsk oregano

 

Gör så här: 

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

2. Dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, 1/2–1 cm tjock.

Annons

3. Tomatsås: Blanda ihop krossade tomater, tomatpuré och oregano. Bred ut såsen på degplattorna.

4. Strö ut skinka, ost och eventuellt färsk oregano på degplattorna.

5. Rulla ihop degplattorna från långsidan.

6. Skär rullarna i skivor, ca 2 cm breda. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i 20–30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 minuter. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

 

Om Linda

Läs även:

Läsarfrågan: Hur grillar du?

Vi har frågat tre av våra läsare!

Bor: I Villa i Huddinge, Stockholm
Gör: Driver bakbloggen Lindas bakskola och skriver bakböcker.
Familj: Micke, 49, Amanda, 19, Felix, 18, Calle, 16, Tiger, 10, och Frida, 7 år.
Instagram: @lindasbakskola.

Sara Åhlström
22 februari 2017
 
Annons
Mer om Recept och dryck

Tacos med kyckling, coleslaw och friterad lök

Recept och dryck Dags för tacos? Här bjuder Eleonora von Essen på ett recept på fantastisk kycklingtacos med coleslaw från sin bok Smartare mat för hela familjen! 

VIDEO: Enkelt recept på glögg

Recept och dryck Ingen jul utan en varm kopp glögg! Så här gör du egen hemmagjord glögg.

Supergoda cheesecakebullar

Recept och dryck Cheesecake bakad inuti en bulle – bättre kan det inte bli! Så här bakar du Daniel Lindebergs godsaker och gör succé på nästa kalas.

Gör ditt eget äppelmos!

Recept och dryck Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!

Recept: Grilla fisk över öppen eld

Recept och dryck Testa något nytt när du ska utöva dina kockkunskaper – gör det över öppen eld. Mat-esset Niklas Ekstedt vet hur du bäst får fjutt på brasan...

Boktips kokböcker

Recept och dryck Vad passar väl bättre i ett köksnummer än några tips på nya, spännande kokböcker?

Boktips mars -07

Recept och dryck Här är några tips på nya kokböcker. Många av ingredienserna kan du hitta i din egen trädgård.

Grilla – ett vinternöje

Recept och dryck Låt inte kung Bore hindra från att duka upp till grillfest. Bjud in ett trevligt sällskap och tänd upp grillen. För det smakar lika gott att grilla...