Foto: Ur boken "Grilla vego". Foto: Richard Rönnerstam.

Grillad zucchini och brödsallad med kapris och riven tomat

Recept och dryck

Kocken Paul Svensson delar med sig av sitt recept på grillad zucchini och brödsallad med kapris och riven tomat. Sommarsuccé på grillen!

Stjärnkocken Paul Svensson grillar gärna, och allra helst är det grönsaker som hamnar på grillen. För Vi i Villa berättar han om bästa tipsen för att grilla grönt, och bjuder på sina favoritrecept ur boken "Grilla vego".

Grillad zucchini och brödsallad med kapris och riven tomat

Du behöver (4 portioner):

  • 1 gul zucchini
  • 1 grön zucchini
  • Olivolja
  • 12 levainbrödskivor, supertunt skivade
  • salt och svartpeppar

 

Dressing:

  • 1 mogen tomat
  • 1 vitlöksklyfta, finriven
  • 1,5 msk kapris
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 4 msk olivolja
  • salt

 

Till servering:

  • 1 kruka basilika, plockade blad
  • ½ dl strimlad selleriblast eller blekselleri

 

Gör så här:

  1. Skiva zucchinierna med hjälp av en mandolin på längden till tunna långa skivor. Salta lite försiktigt och vänta tills de börjar vätska sig.
  2. Pensla skivorna med lite olja och grilla på direct glöd under lock tills de fått fin färg. Vänd och grilla brödet samtidigt. Pensla allt med dressing och lyft sedan av från grillen.
  3. Servera direct med grovskuren eller hel basilika och eventuellt lite selleriört. Smaka eventuellt av med lite mer dressing, salt och peppar.

 

Dressing

Riv tomaten på rivjärnets grövsta sida. Blanda med vitlök, kapris, vinäger och olja. Smaka av med salt.

08 juni 2016
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...