Foto: Charlotte Gawell

Recept: God och nyttig nässelsoppa

Recept och dryck

Plocka ingredienser till nästa måltid från naturens skafferi – eller använd det gröna till en huskur för exempelvis förkylning. Här är ett recept på en god och nyttig nässelsoppa.

Annons

Blommor och blad är inte bara vackra att titta på – vissa av dem går faktiskt att äta.

– För dig som är nybörjare på att tillaga växter är det viktigaste att satsa på sådana som finns i din närhet. Bor du i Lappland kommer det att vara andra växter än om du bor på västkusten eller i Skåne, säger författaren och herbalisten Lisen Sundgren.

Vilka delikatesser från växtriket är dina favoriter?

– Jag är svårt förtjust i nässlor, strandmålla, vårbrodd och saltarv.

Vilka växter är bäst att äta för att hålla förkylningar på avstånd?

– När förkylningen väl blommat ut är det bäst att vila, men för att förebygga eller ta något precis när den börjar kännas i kroppen kan man prova till exempel backtimjan, pepparrot, enbär, lindblom eller fläderblom.

Vilka växter funkar bäst för att motverka stress?

– Naturligtvis bör du kombinera livsstilsförändringar, tid i naturen och vila tillsammans med örterna, men jag rekommenderar lindblom, nässla, kamomill eller gatkamomill. Och promenader i skogen!

Vad är ätbara växter bra till förutom att använda i huskurer?

– Det allra bästa är att när man plockar får man ett nytt sätt att vistas i och se på naturen, som vi mår så bra av! Om man öppnar sitt sinne och sätter i gång att experimentera med dem i köket kan man göra roliga kryddblandningar, hudvårdsprodukter, vackra buketter – eller så kanske någon får lust att göra sitt eget herbarium. Det är en rofylld och meditativ sysselsättning.

Vilket är ditt favoritrecept från Vildvuxet?

– Allt är gott! En trevlig vårmeny är min bästa nässelsoppa, granskottsfylld gös och sedan en björklövs-crème brûlée! Till det skulle jag dricka en körvelinfusion. 

Annons


Läs även: Värm dig med en nyttig grön soppa

 

Recept – nässelsoppa 

Du behöver:

(4 portioner):

  • ca 1 1⁄2 liter vatten • 1 1⁄2 liter nässlor
  • 4 dl kirskål
  • 2 avokador
  • 1 tsk misopasta
  • salt och nymalen svartpeppar
  • eventuellt lite hackad gräslök, gärna vild

Så här gör du:

1. Koka upp vattnet i en kastrull. Skölj nässlorna och kirskålen och rör ner dem i det kokande vattnet. Låt allt få ett snabbt uppkok under lock.
2. Dela avokadorna, plocka ur kärnorna och gröp ut fruktköttet. Dra kastrullen av värmen, tillsätt avokado och misopasta och mixa soppan slät.
3. Tillsätt mer varmt vatten om soppan blir för tjock. Smaksätt med salt och peppar. Strö eventuellt över gräslök och servera. 

Tips! Byt gärna ut kirskålen mot till exempel maskros, groblad eller björklöv. Låt soppan bara precis koka upp innan den mixas, för då blir smaken bäst. Toppa eventuellt med rostade mandlar, kokt ägg eller lite rökt lax. 

Missa inte: Lyxfrukost med ägg benedict 

 

Om Lisen

Namn: Lisen Sundgren.
Ålder: 51 år.
Gör: Är herbalist, författare och naturfilosof.
Aktuell: Med boken Vildvuxet, illustrerad av Nadia Nörbom. 

 

Vildvuxet (Bonnier Fakta), ca 207 kr. 

04 augusti 2017
 
Annons
Mer om Recept och dryck

Tacos med kyckling, coleslaw och friterad lök

Recept och dryck Dags för tacos? Här bjuder Eleonora von Essen på ett recept på fantastisk kycklingtacos med coleslaw från sin bok Smartare mat för hela familjen! 

VIDEO: Enkelt recept på glögg

Recept och dryck Ingen jul utan en varm kopp glögg! Så här gör du egen hemmagjord glögg.

Supergoda cheesecakebullar

Recept och dryck Cheesecake bakad inuti en bulle – bättre kan det inte bli! Så här bakar du Daniel Lindebergs godsaker och gör succé på nästa kalas.

Gör ditt eget äppelmos!

Recept och dryck Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!

Grilla vegetariskt!

Recept och dryck På sommaren åker grillen fram. Det osar gott av kyckling, lax och flintastek. Men vad ska du bjuda vegetarianen på?

Boktips kokböcker

Recept och dryck Vad passar väl bättre i ett köksnummer än några tips på nya, spännande kokböcker?

Boktips mars -07

Recept och dryck Här är några tips på nya kokböcker. Många av ingredienserna kan du hitta i din egen trädgård.

Grilla – ett vinternöje

Recept och dryck Låt inte kung Bore hindra från att duka upp till grillfest. Bjud in ett trevligt sällskap och tänd upp grillen. För det smakar lika gott att grilla...