Det är sällan nya maträtter kvalar in till julbordet, men den här nya goda fisken är väl värd att testa, oavsett om du gillar lutfisk eller ej. Skrei är nämligen en helt egen smakupplevelse, en torsk som kommer från norska kusten och som lutas på ett annorlunda sätt. Ola Andersson, köksmästare på Hak Scandic Europa, bjuder på ett nytt spännande recept, perfekt för dig som vill njuta av fisk på julbordet!
Julens goda skrei – med chistorra, grönkålspuré och tomat
Du behöver:
Ca. 1 kg färdig lutad skrei från Lysekils
0,5 liter äppelmust
Salt & espilette
100 gr. Smör
4 salladslökar
250 g. blandade tomater
200 g. chistorra
Lite färsk chili
Grönkålpuré
2 dl. förvälld grönkål
1 dl kokt pressad potatis
3 msk creme fraiche
2 msk äppelmos
Sås
2 dl. av kokspadet
100 gr. Osaltat smör
Gör så här:
- Lägg skreien i isvatten någon timma.
- Mixa samman ingredienserna till purén. Smaka av med salt och peppar.
- Passera den genom en finmaskig sil.
- Dela tomaterna, korven och salladslöken i vackra bitar.
- Lägg skreien i en ugnsfast form, häll på äppelmusten, krydda med salt och espelette.
- Lägg på smöret och täck formen med alluminiumfolie och baka fisken på 200 grader i ca 40 minuter.
- Stek korven knaprig, lyft upp den och stek sedan salladslöken lätt i korvfettet. Tillsätt tomaterna och chilin och låt dem bli genomvarma.
- Värm på purén.
- 2 dl. av fisken kokspad mixas upp med smöret. Ska skumma.
- Arrangera fisk, tomat&korv och puré på varma tallrikar och häll på lite sås. Servera med kokt potatis och resten av den skummiga såsen vid sidan om.
Källa: Lysekils