Kryddor, örter och bär sätter smak på snapsen

Ett sätt att använda trädgårdens kryddor, örter och bär är att krydda brännvin själv. Såväl odlade som vilda örter, bär och frukter är användbara som smaksättare.


Det är enkelt att smaksätta snapsen själv. Man lägger kryddor. Örter, bär eller frukt i sprit, låter dem dra tills smaken är lagom och silar av dem igen. Välj helst en alkoholsvag spritsort, för att smaksättningen ska slå igenom bättre.

Det bästa resultatet ger färska och nyskördade kryddor, bär etc, men det går också att frysa eller torka smaksättningen och använda den senare.

Glasburk bäst

Använd en glasburk med stor öppning, där det är lätt att stoppa i och plocka ur ingredienserna. Undvik plast. Förvara burken i rumstemperatur medan smakutvinningen pågår (se nedan).

För torkade bär brukar det räcka med någon vecka. Sedan silar du bort smaksättningen i gasväv eller en tesil. För en del blandningar kan det fungera med ett kaffefilter också, men ibland filtreras också smaken bort genom detta.

Den färdiga essensen eller kryddade brännvinet mår bäst av lagring i källartemperaatur, 10 – 12oC. För att smaken av kryddor, bär e d ska framträda bäst bör inte snapsen serveras iskall. Vissa smaksatta snapsar är som bäst källarsvala, andra smakar bättre i runstemperatur.

Låt smaksättningen dra så här:

Björnbär: Minst en vecka, gärna månader. Torkade bär bara någon vecka.

Citronmeliss: 1/3 blad i full burk, låt stå upp till en vecka.

Dill: Dillkvist direkt i flaska ca 5 – 6 timmar eller essens för vidarekryddning av torkade dillfrön i dubbel mängd sprit en vecka (omskakas då och då).

Fläder: Rensade blommor en vecka till essens. Essensen får stå några månader och späds med sprit.

Fänkål: En matsked frö i 1/2 liter brännvin i två veckor. Späd till öskad smak.

Gullviva: Gula delen från nyutslagna blommor, fyll burken och låt den stå en vecka.

Kummin: Plocka i juli (bruna frön). Skaka loss fröna efter torkning, lägg i dubbelt så mycket brännvin som frön. Låt dra en vecka, skaka om varje dag. Sila av, späd till önskad styrka.

Körsbär: Täck bären, låt stå en vecka, sila. Låt essensen vila sex månader, ta bort bottensatsen. Knappt 1 dl/helflaska.

Malört: Torkad kvist i flaskan får stå en vecka. Kan lagras i flera år.

Nypon: Dela, kärna ur, låt halvorna torka. Blanda med sprit, låt dra en månad, filtrera och späd.

Svarta vinbär: Bladen får dra en vecka, sila, låt essensen vila 1-2 veckor. Späd till önskad smak. Bären läggs väl mogna i sprit och får dra ett par veckor. Ta bort bottensatsen, lagra och späd sedan 5 – 6 gånger.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar