Kryddglögg

Recept och dryck

Genom att göra sockerlagen i förväg svänger du snabbt ihop den värmande glöggen.

Till 4 personer:

4 cm färsk ingefära

1 dl vatten

1 dl mörkt muscovadosocker

Annons

4 kanelstänger

10 kryddnejlikor

1 torkat pomeransskal

1 flaska rött vin (75 cl)

Gör så här:

1. Skala och skär ingefäran i tunna skivor. Lägg dem i en kastrull och tillsätt vatten, socker, kanel, kryddnejlikor och pomeransskal. Koka upp och låt sjuda utan lock ca 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och lägg på ett lock. Låt stå ca 10 minuter. Sila lagen.

2. Blanda sockerlagen med vin i en kastrull och hetta upp. Drycken ska inte koka utan bara bli riktigt het.

 

Tips

Gör en rejäl sats sockerlag och förvara i en flaska eller burk i skafferiet. Sedan är det bara att ta så mycket sockerlag som behövs nästa gång du är sugen på kryddglögg.

Vinet är hållbart ca 3 månader i kylen.

Allt om Mat julkokboken, Norstedts. 224 kronor på Bokus.

25 november 2013
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...