Foto: Stefan Saidac

Knepen som får vinet att smaka bättre

Recept och dryck

Njut maximalt av ditt goda vin. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om hur du får vinet att lyfta med några enkla knep som är gratis.

1. Några grader gör stor skillnad på rödvinet

Rumstemperaturen stiger. Idag har vi ofta några grader varmare än 20 grader hemma. Vilket är behagligt men inte för rödvin som smakar bäst vid 16–18 grader. När rödvin kommer upp i grader påverkas smaken, det blir annan, syltig dryck. Även om det är trevligt, undvik också att ställa vinglaset vid spisen där det är ännu varmare.

Snabbkyl rödvinet i kylen.

Det är enkelt att få ner rödvinet till rätt temperatur i kylen. Ställ flaskan eller vinet upphällt i glasen i 20–25 minuter. Det räcker för att vinet ska bli 16–18 grader. Jämför gärna med samma vin som fått stå framme.

Annons

2. Glasen tar åt sig doft.

Prova att lukta på vinglasen innan du häller upp vinet. Glas som står i skåp får nästan alltid en skåpsdoft. En instängd lite dammig doft. Den doften krockar med vinets doft. Det är doften som inleder smakupplevelsen.

Låt glasen ligga i blöt en stund.

Glasen är egentligen inte smutsiga och behöver ingen omfattande diskning. Det räcker att glasen får ligga en stund i blöt. Fyll diskhon med varmt vatten och lagom med diskmedel. Skölj dock glasen noga. Diskmedel kan samlas i glasets osynliga håligheter och lösas upp tillsammans med vinet, vilket smakar mindre gott. Glasen torkar enklast uppochner på en ren handduk. Den som är noga putsar bort ett par vattendroppar.

3. Vatten till vinet som på stjärnkrogen.

Det går knappast att släcka törsten med vin, särskilt inte rödvin. Vatten behövs och framhäver rödvinet. Men undvik isvatten som är så kallt att det isar i tänderna och bedövar smaken. Detsamma gäller kolsyrat vatten, framför allt smaksatt vatten. Citronvatten kan fördärva vilket slottsvin som helst.

Vattnet som hjälper vinet.

På stjärnkrogarna skulle man inte komma på tanken att servera något annat än vanligt, svalt vatten till vinet. Det är trevligt när det enkla är det bästa.

4. Släpp ut rödvinet. Luft lyfter vinet.

 

Vinet som har varit instängt i sin flaska, behöver luft för att alla nyanser ska komma fram.
I stort sett alla unga röda viner vinner på luftas. Viner som är yngre än fem år brukar räknas som unga. Smakrika viner blir mindre sträva och rundare i smaken av luftning.

Det finns många enkla sätt att lufta vin.

Hur man gör är inte livsviktigt. Det viktiga är att vinet luftas innan det ska drickas. Gör det som passar dig bäst.
I glasen: Häll upp vinet i vinglasen. Ju vidare glas, desto mer luft får vinet. Låt stå i 30–60 minuter. Snurra gärna på glaset som vinprovare brukar göra. När vinet kommer i rörelse får det ännu mera luft. Snurrar du glaset med foten mot bordsskivan, minskar risken för spill.

I en karaff: Häll upp vinet långsamt i en karaff omkring en timme innan det ska drickas. Kastrullmetoden: Det sägs att metoden att använda två kastruller kommer från Frankrike. Använd den om du har ont om tid och vill snabblufta vinet. Häll vinet i en ren kastrull och därefter i en annan kastrull. Varje gång vinet virvlar ner i kastrullen luftas det. Häll fram och tillbaka några gånger.

Lycka till med vinet! Jag lovar inte att vinet blir dubbelt så gott men nästan. Frågor är välkomna till [email protected]

På vinbetyget.se hittar du röda och vita vintips.

 


Vinerna med höga betyg i Vi i Villa – Stefan Saidac driver vinbetyget.se och fokuserar på fyndviner. Han tipsar om de mest prisvärda vinerna: Röda, vita, rosé och mousserande viner. Vinbetyget.se är en oberoende vinsajt med tolv topplistor som bygger på aktuella vinbetyg från ledande tidningar. 

23 februari 2018
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...