Drick mer frukt och grönsaker!
Drick mer frukt och grönsaker! Foto: Juiceverket

Juice är årets julklapp

Recept och dryck

Enligt HUI Research är Årets julklapp 2013 en råsaftcentrifug; en typ av juicemaskin. Vi tipsar om fem olika varianter och bjuder på lite nyttiga (och smarriga!) recept.

En råsaftcentrifug är en juicemaskin som används för att utvinna råsaften ur frukt, grönsaker eller bär. Du använder den för att göra juice enligt ditt helt egna recept.

Du lägger ner frukter och bär hela, har de skal tar du bort detta först och så gör maskinen juice och separerar allt fruktkött till en behållare du kan tömma. Namnet centrifug kommer av att fruktköttet avlägsnas genom att slungas ut mot sidorna av en centrifug innan det hamnar i behållaren.

Att göra juice går mycket snabbt, att diska en råsaftcentrifug kan däremot ta lite tid då vissa modeller har många olika delar du måste separera för att kunna göra rent ordentligt. Juicen du gör i din råsaftcentrifug är godast att dricka omgående men kan sparas i några dagar i kylskåp.

Vilken är bäst?

Det är viktigt att en råsaftcentrifug har bra funktion för att du ska kunna utvinna så mycket saft som möjligt, men stirra dig inte blind på Watt-antalet. Exklusivare varianter kan ha lägre effekt men en effektivare konstruktion som gör att de kan utvinna mer råsaft ur varje råvara du stoppar ner.

Råsaftcentrifuger säljs på de stora elektronikkedjorna och även i en del mindre köksbutiker. En del köksmaskiner har även en insats som gör att de kan användas som råsaftcentrifug och då kan på det sätet undvika att ha ytterligare en maskin i köket. En råsaftcentrifug kan kosta några hundralappar upp till det tiodubbla. Vi har samlat fem favoriter i olika prisklasser.

28 november 2013
Mer om Recept och dryck

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matres...

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa. 

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Recept: Picklad chili

Recept och dryck Picklad chili är både gott som det är eller som tillbehör till kött och vegetariska grytor. Här är ett enkelt recept från boken Chili – 222 sorter att...

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...