Foto: Frida Wismar

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck

Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Inkokt vit sparris med brynt hollandaise, kvaringskrisp och forellrom

"Vit sparris är en stor stolthet i Alsace. Jag älskar sparris och gillar när den har lite kärna kvar i mitten.

Med det här tillagningssättet får man bra textur och fyllig smak. Det ska vara myyycket timjan – tänk hela krukan. Det brynta smöret och kavringen ger ytterligare fyllighet och den där knäckiga tonen."

Tid: ca 60 minuter

Annons

4 portioner  

Du behöver: 

Nykokt sparris

8 vita sparrisar

2,7 liter vatten

3 dl citronsaft (ca 6 citroner)

¾ dl salt

1 dl socker

1 kruka timjan

Brynt hollandaise 

200 g smör

2 äggulor

½ citron, saft och rivet skal

flingsalt

Tillbehör

2 skivor kavring

2 msk smör

100 g forellrom

lite körvel eller persilja

Gör så här:

1. Skala sparrisen med en sparrisskalare eller potatisskalare och skär bort det träiga vid roten.

2. Koka upp vattnet och tillsätt citron, salt, socker och timjan.

3. Lägg sparrisen i en ugnsform ca 30 x 40 x 5 cm och häll över vätskan så att det täcker väl. Täck med aluminiumfolie så att all värme stannar kvar. Låt stå i minst 45 minuter.

4. Mixa kavringen i en matberedare till ett grovt pulver. Rosta ca 2 minuter i en torrpanna på medelvärme. Tillsätt smöret och stek krispigt. Häll av på hushållspapper.

5. Gör hollandaisen: Bryn smöret och låt det svalna till ca 50 grader. Vispa äggulor och citron skummigt i en liten kastrull. Värm skummet försiktigt på låg värme under konstant vispning. Ta bort kastrullen från värmen när skummet tjocknar och börjar ryka lite. Tillsätt det brynta smöret i en tunn stråle under hård vispning. Smaka av med flingsalt och eventuellt lite mer citronsaft.

6. Servera sparrisen ljummen tillsammans med en riklig dos hollandaise. Strö över brödkrispet och toppa med några teskedar forellrom. Garnera med körvel eller persilja.

Receptet kommer från Erik Hammars kokbok Min franska matresa, Bonnier Fakta. 

Se också receptet på råmarinerad uer med halstard pilgrimsmussla, kavring och kallpressad majonnäs

Här kan du läsa mer om Erik Hammars matresa, varför han käkat kycklingfötter och hans bästa tips för hemmakocken. 

 

04 april 2018
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa. 

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Recept: Picklad chili

Recept och dryck Picklad chili är både gott som det är eller som tillbehör till kött och vegetariska grytor. Här är ett enkelt recept från boken Chili – 222 sorter att...

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...