Foto: Frida Wismar

Hela Sverige bakar: Vinnarens goda frallor!

Recept och dryck

När vinnaren av Hela Sverige bakar 2016, Shireen Selfelt, har gäster som övernattar vill hon alltid bjuda på nybakat bröd – och då blir det gärna kalljästa bullar.
– Det är en fantastisk uppfinning! Du förbereder degen kvällen innan och låter den jäsa över natten i kylen. Hur smidigt som helst, säger Shireen. 

Grattis till vinsten, Shireen! Varför tror du att just du vann?  

– Det känns väldigt kul, spännande och nervöst samtidigt. Det är en stor grej att bli Sveriges bästa hemmabagare och jag vill förvalta titeln på bästa möjliga sätt. 

Vilken är din favoritbakelse? 

– Allt med choklad! Ska jag välja något på ett café tar jag helst en tårtbit med choklad.

Vad har du alltid i ditt kylskåp? 

– Mjölk eftersom jag är en lattedrickare, ägg – som går åt som smör i solsken när man bakar mycket – och såklart smör, det finns i nästan allt man bakar. 

Du får spontanbesök – vad bjuder du på? 

– Min fantastiskt goda kaka med vit choklad och kondenserad mjölk. Lite lättvispad grädde och rårörda hallon till så är man hemma hos gästerna!

Vilken är din favoritplats i hemmet?

– Köket när jag bakar. Annars älskar jag att sitta i soffan och ha Vänner i bakgrunden när jag jobbar eller måste fixa med recept och liknande.  

 

 

Recept frallor

Du behöver:

  • 25 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 250 g keso (1 förpackning)
  • ca 15 dl vetemjöl special eller manitoba cream

Så här gör du:

Dag 1

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen har lösts upp.

2. Blanda ner honung, olivolja, salt och keso. Tillsätt mjölet lite i taget och bearbeta degen kraftigt tills den blir smidig och glansig, cirka 15 minuter i hushållsassistent eller minst dubbelt så länge för hand.

3. Täck bunken med lock eller plastfilm och låt stå i kylskåpet över natten.

Dag 2

1. Sätt ugnen på 250 grader och ställ en långpanna i botten av den.

2. Skrapa ut degen på ett mjölat bak- bord. Rulla till en avlång längd och dela i 13– 15 bitar (ca 80 gram per fralla) med hjälp av en degskrapa.

3. Lägg frallorna på en plåt med bak- plåtspapper, pensla eller spraya dem med vatten och strö över lite mjöl.

4. Ställ in plåten mitt i ugnen, häll ett litet glas vatten i långpannan och lämna luckan på glänt i några sekunder tills ångan har försvunnit. Stäng luckan, sänk värmen till 225 grader och grädda frallorna i 20–25 minuter tills de får en härlig gyllenbrun färg eller en innertemperatur på 98 grader. 

 

 

Recept från boken Baka som en stjärna (Bonnier Fakta), ca 249 kr. 

 

Om Shireen

Namn: Shireen Selfelt.
Ålder: 28 år.
Bor: Med min man Sebastian och våra japanska spetsar, Nikki och Kasper. 
Gör: Retail Account Manager på HP.
Aktuell: Vinnare av Hela Sverige bakar 2016.

30 november 2016
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...