Foto: Jakob Fridholm

Sommarens godaste hamburgare – halloumiburgare!

Recept och dryck

Missa inte sommarens stora trend – halloumiburgare. Fredagskocken Mattias Larsson bjuder på sina bästa grilltips och ett fantastiskt recept på vegetarisk burgare med tomatsalsa och koriandercreme.

Annons

Grillad halloumiburgare med tomatsalsa, koriandercrème och sallad

Du behöver (4 portioner):

  • 4 bitar halloumi à ca 150 g
  • olivolja
  • 
4 hamburgerbröd
  • sallad

Koriandercrème

  • 2 äggulor

  • 2 tsk pressad citron

  • 2 tsk dijonsenap
  • 
2 msk hackad koriander
  • 1 1/2 dl olja med neutral smak

  • salt

Tomatsalsa

  • 100 g cocktailtomater
  • 1/2 röd chilifrukt

  • 2 tsk pressad lime
  • 
2 tsk olivolja
  • salt

 

Gör så här:  

1. Börja med koriandercrèmen: Lägg äggulor, citronsaft, dijonsenap och koriander i en matberedare och starta mixern. tillsätt rapsoljan droppvis under mixningen och fortsätt mixa tills det bildas en tjock kräm. Smaka av med salt.

2. Fortsätt med tomatsalsan: Klyfta tomaterna. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda tomater, chili, limesaft och olivolja. Smaka av med salt och låt marinera några minuter.

3. Pensla halloumin med olivolja och grilla på direkt värme ett par minuter på varje sida tills de får en fin grillad yta. Dela och grilla bröden. Montera ihop burgaren.

 


Läs även: Recept på smaskiga pizzabullar 

 

Så lyckas du med grillningen – kocken Mattias Larssons bästa tips

1. Satsa på bra råvaror.

2. Grilla med locket på! När locket är på så bildas en unik atmosfär som ger det goda resultatet och när locket är på så börjar det inte brinna och maten blir grillad i stället för eldad.

3. Grilla tillsammans (det är så mycket roligare och enklare att hjälpas åt och umgås). 

4. Satsa på en redig klassisk klotgrill och se till att den har ett luftspjäll undertill och ovantill. Dom som kostar lite extra är oftast mycket bättre och håller betydligt längre vilket gör att grillningen blir roligare och det blir oftast billigare i längden då du inte behöver byta ut din grill lika ofta.

Annons

5. Pensla dina råvaror med lite olja och är det så att dom fastnar så låt de ligga kvar en stund så bildas en fin grillad yta och efter det så lossnar råvaran (med andra ord försök inte slita loss en råvara som börjat fastna).

 

 

Recpt från boken Grilla! (Bokförlaget Semic), ca 165 kr. 

 

Sara Åhlström
08 juni 2017
 
Annons
Mer om Recept och dryck
Medlems-
innehåll

Recept: God nyttig smoothie

Recept och dryck Sugen på något som både är mättande och törstsläckande? Gör en grön och god smoothie. 

Medlems-
innehåll

Fem vinfynd till godaste burgarna

Recept och dryck Vad ska man äta och dricka? Burgare är både gott och mättande: Snabba, lyxiga och vegetariska burgare. Alla gillar "sliders", små burgare som...

Medlems-
innehåll

Fem franska fyndviner

Recept och dryck Voilà! Frankrike fortsätter att dominera och leverera toppviner. Stefan Saidac på vinbetyget.se tipsar om fem franska favoriter som alla har fått höga...

Tacos med kyckling, coleslaw och friterad lök

Recept och dryck Dags för tacos? Här bjuder Eleonora von Essen på ett recept på fantastisk kycklingtacos med coleslaw från sin bok Smartare mat för hela familjen! 

VIDEO: Enkelt recept på glögg

Recept och dryck Ingen jul utan en varm kopp glögg! Så här gör du egen hemmagjord glögg.

Supergoda cheesecakebullar

Recept och dryck Cheesecake bakad inuti en bulle – bättre kan det inte bli! Så här bakar du Daniel Lindebergs godsaker och gör succé på nästa kalas.

Gör ditt eget äppelmos!

Recept och dryck Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!

Recept: Fluffiga och saftiga semlor

Recept och dryck Sugen på att duka fram egna semlor på fettisdag? Här bjuder Lindas bakskola på ett härligt recept på fluffiga semlor. Dessutom delar hon med sig av...

Recept: Grilla fisk över öppen eld

Recept och dryck Testa något nytt när du ska utöva dina kockkunskaper – gör det över öppen eld. Mat-esset Niklas Ekstedt vet hur du bäst får fjutt på brasan...