Foto: Jakob Fridholm

Sommarens godaste hamburgare – halloumiburgare!

Recept och dryck

Missa inte sommarens stora trend – halloumiburgare. Fredagskocken Mattias Larsson bjuder på sina bästa grilltips och ett fantastiskt recept på vegetarisk burgare med tomatsalsa och koriandercreme.

Grillad halloumiburgare med tomatsalsa, koriandercrème och sallad

Du behöver (4 portioner):

  • 4 bitar halloumi à ca 150 g
  • olivolja
  • 
4 hamburgerbröd
  • sallad

Koriandercrème

  • 2 äggulor

  • 2 tsk pressad citron

  • 2 tsk dijonsenap
  • 
2 msk hackad koriander
  • 1 1/2 dl olja med neutral smak

  • salt

Tomatsalsa

  • 100 g cocktailtomater
  • 1/2 röd chilifrukt

  • 2 tsk pressad lime
  • 
2 tsk olivolja
  • salt

 

Gör så här:  

1. Börja med koriandercrèmen: Lägg äggulor, citronsaft, dijonsenap och koriander i en matberedare och starta mixern. tillsätt rapsoljan droppvis under mixningen och fortsätt mixa tills det bildas en tjock kräm. Smaka av med salt.

2. Fortsätt med tomatsalsan: Klyfta tomaterna. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda tomater, chili, limesaft och olivolja. Smaka av med salt och låt marinera några minuter.

Annons

3. Pensla halloumin med olivolja och grilla på direkt värme ett par minuter på varje sida tills de får en fin grillad yta. Dela och grilla bröden. Montera ihop burgaren.

 


Läs även: Recept på smaskiga pizzabullar 

 

Så lyckas du med grillningen – kocken Mattias Larssons bästa tips

1. Satsa på bra råvaror.

2. Grilla med locket på! När locket är på så bildas en unik atmosfär som ger det goda resultatet och när locket är på så börjar det inte brinna och maten blir grillad i stället för eldad.

3. Grilla tillsammans (det är så mycket roligare och enklare att hjälpas åt och umgås). 

4. Satsa på en redig klassisk klotgrill och se till att den har ett luftspjäll undertill och ovantill. Dom som kostar lite extra är oftast mycket bättre och håller betydligt längre vilket gör att grillningen blir roligare och det blir oftast billigare i längden då du inte behöver byta ut din grill lika ofta.

5. Pensla dina råvaror med lite olja och är det så att dom fastnar så låt de ligga kvar en stund så bildas en fin grillad yta och efter det så lossnar råvaran (med andra ord försök inte slita loss en råvara som börjat fastna).

 

 

Recpt från boken Grilla! (Bokförlaget Semic), ca 165 kr. 

 

Sara Åhlström
08 juni 2017
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...