Du behöver (ca 16 bitar):
Botten:
- 2 dl torra dadlar, urkärnade
- 2 dl hasselnötter
- 1 tsk stötta kardemummakärnor
- vaniljpulver
- 1 nypa salt
Fyllning:
- 8 dl cashewnötter, blötlagda i 4–5 timmar
- 1 dl kokosolja
- 3 dl finhackad rabarber
- 1 dl tinade jordgubbar
- 1 1/2 dl agavesirap
- 1 nypa vaniljpulver
- ev 1/2 dl vatten
Topping:
- 1 dl kokosolja
- 2 dl tinade jordgubbar
- 1 dl agavesirap
- 2 dl finhackade rabarber
- ev 1 dl grovhackade hasselnötter
Till garnering:
- färska jordgubbar
- smultron
- ätbara blommor
Gör så här
1 Börja med att klä bottenskivan av en springform med plastfolie och sätt sedan fast den uppochned. Detta för att underlätta när kakan ska serveras samt att botten blir snyggare.
2 Botten: Mixa dadlar, nötter, karde- mumma, vanilj och salt tills du har ett kladdigt hack, inte en slät deg. Tryck ut i botten på formen och ställ i frysen.
3 Fyllning: Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna noga. Smält oljan över ett vattenbad. Mixa nötter, olja, rabarber, jordgubbar, sirap och vanilj. Mixa tills blandningen är helt slät och tillsätt even- tuellt lite vatten om smeten är för tjock. Konsistensen ska vara som en kladdkake- smet – inte rinnig men inte heller helt fast. Häll fyllningen i formen och låt stå i frysen medan du gör toppingen.
4 Topping: Smält oljan över ett vattenbad och se till att samtliga ingredienser håller ungefär samma temperatur. Mixa olja, jordgubbar och sirap till en smet och rör sedan i rabarbern. Häll blandningen över fyllningen och toppa eventuellt med nötterna. Låt stå i frys i minst 8 timmar. Låt tårtan tina i 20–30 minuter före servering och garnera med jordgubbar, smultron och blommor.
Smarrigt!
Receptet kommer från Rå matglädje (Norstedts), ca 210 kr.
Vill du läsa fler artiklar som den här?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!