Att rosta egen granola är både enkelt och nyttigt!
Att rosta egen granola är både enkelt och nyttigt! Foto: Emelie Åberg

Granola med torkade blåbär och kardemumma

Recept och dryck

Letar du efter ett gott recept på att rosta egen granola? Här är ett enkelt recept som också är god som müsli. Extra gott blir det om du torkar blåbär och blandar i. 

Att rosta en egen granola är enklare än vad man kan tro – det är dessutom nyttigare eftersom du själv kan kontrollera hur sötad den blir. Torka blåbär för en god smaksättning och du har fixat höstens härligaste frukostfavorit.

Müsli eller granola?

Det går förstås också bra att göra müsli av det här receptet i stället. Skillnaden mellan müsli och granola är att müsli är ”rå” och inte rostad, och det går förstås lika bra att inte rosta den här granolan i ugnen, så att du får en müsli istället.

Annons

Rosta granola med blåbär och kardemumma

Du behöver:

  • Färska blåbär (eller färdigtorkade)
  • 2 dl kokosflingor
  • 2 dl hela linfrön
  • 3 dl boveteflingor
  • 2 dl solroskärnor
  • 2 dl cashewnötter
  • 2 dl hackad mandel eller mandelspån
  • 6 msk kokosolja
  • Kardemumma (efter smak, men vi tog mycket, cirka 5 msk)
  • 2 msk honung

Gör så här:

  1. Torka blåbär
  2. Bred ut blåbär glest på en plåt. Låt gärna torka inomhus några dagar.
  3. Sätt ugnen på 50 grader och sätt in plåten med blåbär. Låt torka tills bären ser ut som små russin, vilket kan ta några timmar beroende på storlek. Förvara mörkt i glasburk.

Rosta granola

  1. Smält kokosfettet så att det blir flytande i en kastrull.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Blanda ihop samtliga ingredienser (utom blåbären) och fördela sedan på en plåt.
  4. Rosta i ugnen cirka 20 minuter eller tills granolan är riktigt knaprig.
  5. Låt svalna och strössla över torkade blåbär.
  6. Förvara i tätslutande burk.

Emelie Åberg
10 augusti 2016
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...