Gott, grönt och grillat

Äntligen dags att ställa fram grillen! I Malin Landqvists kokbok Grilla grönt hittar du det här magiska receptet på ratatouille!


Du behöver:

ca 4 portioner

• 1 aubergine

• 1 zucchini

• 2 gula paprikor

• 1 msk salt

• 2 dl olivolja

• 2 bifftomater, eller 4 mindre

• 2 stora vitlöksklyftor

• 2 dl torrt vitt vin

• 2 lagerblad, gärna färska

• 1 rejäl kvist rosmarin

salt och svartpeppar

Så här gör du:

1. Skär aubergine och zucchini i cirka 2 centimeter tjocka skivor. Halvera och kärna ur paprikorna. Skär dem i stora bitar.

2. Lägg allt på en bricka och strö över saltet. Låt stå i cirka 30 minuter. Klappa dem med en ren kökshandduk och pensla med hälften av olivoljan.

3. Grilla skivorna av aubergine, zucchini och paprika på direkt värme i 2–3 minuter på varje sida.

4. Skiva tomaterna.

5. Varva de grillade grönsakerna med tomaterna i en tunn kolstålspanna eller i en rymlig aluminiumform. Skala, skiva och lägg på vitlöken.

6 Ringla över resten av olivoljan. Häll på vinet. Lägg på lagerblad och rosmarin. Salta och peppra. Täck väl med folie. Baka på indirekt värme under lock med övre och under spjällen öppna tills grönsakerna är helt mjuka, 20–30 minuter.

7. Titta till ratatouillen ett par gånger så att den inte bränns eller kokar torrt. Smaka av.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar