Foto: Per Ranung

Gott, grönt och grillat

Recept och dryck

Äntligen dags att ställa fram grillen! I Malin Landqvists kokbok Grilla grönt hittar du det här magiska receptet på ratatouille!

Du behöver:

ca 4 portioner

• 1 aubergine

• 1 zucchini

• 2 gula paprikor

Annons

• 1 msk salt

• 2 dl olivolja

• 2 bifftomater, eller 4 mindre

• 2 stora vitlöksklyftor

• 2 dl torrt vitt vin

• 2 lagerblad, gärna färska

• 1 rejäl kvist rosmarin

salt och svartpeppar

Så här gör du:

1. Skär aubergine och zucchini i cirka 2 centimeter tjocka skivor. Halvera och kärna ur paprikorna. Skär dem i stora bitar.

2. Lägg allt på en bricka och strö över saltet. Låt stå i cirka 30 minuter. Klappa dem med en ren kökshandduk och pensla med hälften av olivoljan.

3. Grilla skivorna av aubergine, zucchini och paprika på direkt värme i 2–3 minuter på varje sida.

4. Skiva tomaterna.

5. Varva de grillade grönsakerna med tomaterna i en tunn kolstålspanna eller i en rymlig aluminiumform. Skala, skiva och lägg på vitlöken.

6 Ringla över resten av olivoljan. Häll på vinet. Lägg på lagerblad och rosmarin. Salta och peppra. Täck väl med folie. Baka på indirekt värme under lock med övre och under spjällen öppna tills grönsakerna är helt mjuka, 20–30 minuter.

7. Titta till ratatouillen ett par gånger så att den inte bränns eller kokar torrt. Smaka av.

22 juni 2018
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...