Så här enkelt gör du godaste ischokladen!
Så här enkelt gör du godaste ischokladen! Foto: Jenny Grimsgård

Godaste ischokladen någonsin

Recept och dryck

Ischoklad är superenkelt att göra själv och det blir extra gott med lime, pepparmint eller kaffe. Här är Pernilla Wahlgrens goda recept på en av julens mest älskade klassiker.

Recept ur ”Pernillas julgodis” (Semic förlag).

Ischoklad

Ca 40 stycken

 

Du behöver:

100 g kokosfett

200 g mörk choklad av god kvalitet

 

Eventuell smaksättning:

1 tsk rivet apelsinskal

några droppar pepparmintarom

½ tsk malen kardemumma

1 tsk snabbkaffe

 

Eventuell garnering:

russin, hackade nötter, syltade apelsinskal, puffat ris, minimarshmallows, chokladkaffebönor

 

Gör så här:

1. Smält kokosfettet i en kastrull på svag värme. Dra åt sidan.

2. Hacka chokladen fint och rör ner i det varma kokosfettet. Rör tills chokladen smält.

3. Värm något på ytterst svag värme, om det behövs, rör hela tiden.

4. Tillsätt eventuell smaksättning, blanda väl.

5. Häll upp i ischokladformar och garnera med något gott, om du vill. Låt chokladen stelna något först så att inte garneringen sjunker till botten.

6. Låt stelna och förvara svalt i en burk med lock.

 

Vit ischoklad med lime

 

Du behöver:

100 g kokosfett

200 g vit choklad

rivet skal från 2 lime

 

Gör så här:

1. Smält kokosfettet i en kastrull på svag värme. Dra åt sidan.

2. Hacka chokladen fint och rör ner i det varma

kokosfettet. Rör tills chokladen smält.

3. Värm något på ytterst svag värme, om det behövs, rör hela tiden.

4. Tillsätt det rivna limeskalet. Spara lite att garnera ischokladen med.

5. Häll upp i ischokladformar och strö det sparade limeskalet över.

6. Låt stelna och förvara i en burk med lock.

 

Mer om Recept och dryck

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matres...

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa. 

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Recept: Picklad chili

Recept och dryck Picklad chili är både gott som det är eller som tillbehör till kött och vegetariska grytor. Här är ett enkelt recept från boken Chili – 222 sorter att...

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...