God middag!

Recept och dryck

Det är oftast jag som lagar middag hemma. Det beror på två saker – dels att jag tycker det är kul att laga mat och dels på att hustrun inte kommer hem förrän vid halv sjutiden. Och så dags är det ju trevligt om jag kan bjuda henne på något gott.

Det är oftast jag som lagar middag hemma. Det beror på två saker – dels att jag tycker det är kul att laga mat och dels på att hustrun inte kommer hem förrän vid halv sjutiden. Och så dags är det ju trevligt om jag kan bjuda henne på något gott. Så har det inte alltid varit. Förr i tiden trodde jag att äggen köptes kokta och blev mäkta överraskad när jag vid ett tillfälle skulle lägga ett ägg på smörgåsen tillsammans med kaviar och det bara rann om alltsammans på ett väldigt trist och kladdigt sätt.

Man kan ju så där i största allmänhet konstatera att efter en sådan upplevelse kan ju allt bara bli bättre matmässigt. En person som satte mig på rätt spår var min gamle gode vän källarmästare Erik Lallerstedt. Han förklarade att alla som tycker om mat med lätthet också kan laga god mat.

Hans råd lät bra, så jag började koka äggen i några minuter och allt blev genast så mycket trevligare och framför allt mindre kladdigt.

Nu för tiden kan jag laga det mesta och har konstaterat att det dessutom är väldigt lätt. Med lite sunt förnuft, bra råvaror och en näve trevliga kryddor ordnar sig det mesta. Och hustrun är väldigt nöjd när hon kommer hem från pendeltåget – och det är ju det allra viktigaste.

Tyvärr har jag konstaterat att jag – även i detta fall – tillhör någon slags utdöende minoritet. Det var Martin Timell som vid ett tillfälle fäste min uppmärksamhet på att tiden som svenska folket i snitt tillbringar i köket nu var nere i sådär tio minuter per dag. Och det är ju inte mycket att skryta med eftersom snittet dessutom säkert hålls uppe av betydligt längre kökssejourer under helgerna. I detta sammanhang måste jag alltså betraktas som någon slags köksmästare hos familjen Hedenhös när jag kokar oxbringa i ett par timmar åt två personer. Men gott blir det.

Möjligen kan man fråga sig vad då alla andra gör i sina kök? Jag lämnar fältet öppet för spekulationer. För sanningen är ju den att köket (tillsammans med badrummet) är det rum där svenska villaägare lägger ner mest energi och pengar på att göra i ordning.

Det är naturligtvis därför vi laddat månadens nummer av Vi i Villa med massor av kökstips. Jag hoppas att de ska vara mycket inspirerande och bidra till att de svenska villaköken blir ännu snyggare och smartare. Vad sedan köken används till tänker i alla fall jag inte lägga mig i!

Avslutningsvis vill jag bara erkänna en liten sak: Det blev ingen trädgårdsbelysning i sommar, trots att jag lovade det i våras. Kraftigt lamslagen av en vädermässigt hemsk sommar i Skåne kom jag liksom aldrig till skott. Ni vet själva hur det är: Det där fixar vi i morgon…

Nu får vi hoppas på en fin höst. Och då vet man ju aldrig vad som kan hända. Under tiden – välkomna ut i köket och en riktigt god middag!

Björn Vingård, chefredaktör

28 november 2007
Mer om Recept och dryck

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matres...

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa. 

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Recept: Picklad chili

Recept och dryck Picklad chili är både gott som det är eller som tillbehör till kött och vegetariska grytor. Här är ett enkelt recept från boken Chili – 222 sorter att...

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...