Foto: Linda Andersson

Recept: Fluffiga och saftiga semlor

Recept och dryck

Sugen på att duka fram egna semlor på fettisdag? Här bjuder Lindas bakskola på ett härligt recept på fluffiga semlor. Dessutom delar hon med sig av sina experttips för att lyckas med saftiga bullar.

Annons

Idag finns semlan i flera olika varianter. På bloggen Lindas bakskola hittar du recept på klassiska semlor, veganska semlor, semlor med krossad choklad och semmelkladdkaka – för att nämna några. Här bjuder Linda Andersson som driver Lindas bakskola på sina bästa tips för saftiga bullar.

Så lyckas du med semlorna

1. Knåda degen ordentligt så glutentrådarna blir starka. Det är viktigt för att bullarna ska bli saftiga, fluffiga och växa ordentligt under gräddningen.

2. Låt degen jäsa till sin dubbla storlek i bunken, det är oerhört viktigt för att glutentrådarna ska fortsätta utvecklas efter knådningen och att det bildas luftbubblor i degen. Luftbubblorna gör att bullarna blir lätta, mjuka och luftiga.

3. Låt frallorna jäsa i 20-30 min på plåten. De får inte jäsa för länge på plåten för då kan spänsten i degen försvinna.

4. Tillsätt inte för mycket vetemjöl i degen så att den blir torr och kompakt. Då blir även bullarna torra, kompakta och tunga. Degen ska vara lätt kladdig, men ändå smidig.

Recept: Fluffiga semlor

12–14 st

25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ägg
¾ dl strösocker
1 nypa salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
75 g smör, rumsvarmt
7–9 dl vetemjöl 

Pensling
1 ägg 

Fyllning
ca 150 g mandelmassa
2–3 msk mjölk

ca 3 dl vispgrädde

Garnering
florsocker

Annons

Gör så här

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 50 min.

2. Dela degen i 12–14 bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–11 minuter. Låt dem svalna på ett galler.

5. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.

6. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna.

7. Sätt på locken. Pudra över florsocker.

I Lindas bakskola hittar du flera enkla, goda recept – klicka här för att komma till bloggen.

12 februari 2018
 
Annons
Mer om Recept och dryck
Medlems-
innehåll

Recept: God nyttig smoothie

Recept och dryck Sugen på något som både är mättande och törstsläckande? Gör en grön och god smoothie. 

Medlems-
innehåll

Fem vinfynd till godaste burgarna

Recept och dryck Vad ska man äta och dricka? Burgare är både gott och mättande: Snabba, lyxiga och vegetariska burgare. Alla gillar "sliders", små burgare som...

Medlems-
innehåll

Fem franska fyndviner

Recept och dryck Voilà! Frankrike fortsätter att dominera och leverera toppviner. Stefan Saidac på vinbetyget.se tipsar om fem franska favoriter som alla har fått höga...

Tacos med kyckling, coleslaw och friterad lök

Recept och dryck Dags för tacos? Här bjuder Eleonora von Essen på ett recept på fantastisk kycklingtacos med coleslaw från sin bok Smartare mat för hela familjen! 

VIDEO: Enkelt recept på glögg

Recept och dryck Ingen jul utan en varm kopp glögg! Så här gör du egen hemmagjord glögg.

Supergoda cheesecakebullar

Recept och dryck Cheesecake bakad inuti en bulle – bättre kan det inte bli! Så här bakar du Daniel Lindebergs godsaker och gör succé på nästa kalas.

Gör ditt eget äppelmos!

Recept och dryck Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!

Recept: Omelettrulle med grönsaker och sesam

Recept och dryck Glöm den platta omeletten med en trött sallad till – den här rullade varianten livar upp vilken grå tisdagskväll som helst. Ta dessutom del av matkreatö...

Recept: Grilla fisk över öppen eld

Recept och dryck Testa något nytt när du ska utöva dina kockkunskaper – gör det över öppen eld. Mat-esset Niklas Ekstedt vet hur du bäst får fjutt på brasan...