Recept: Fluffiga och saftiga semlor

Sugen på att duka fram egna semlor på fettisdag? Här bjuder Lindas bakskola på ett härligt recept på fluffiga semlor. Dessutom delar hon med sig av sina experttips för att lyckas med saftiga bullar.


Idag finns semlan i flera olika varianter. På bloggen Lindas bakskola hittar du recept på klassiska semlor, veganska semlor, semlor med krossad choklad och semmelkladdkaka – för att nämna några. Här bjuder Linda Andersson som driver Lindas bakskola på sina bästa tips för saftiga bullar.

Så lyckas du med semlorna

1. Knåda degen ordentligt så glutentrådarna blir starka. Det är viktigt för att bullarna ska bli saftiga, fluffiga och växa ordentligt under gräddningen.

2. Låt degen jäsa till sin dubbla storlek i bunken, det är oerhört viktigt för att glutentrådarna ska fortsätta utvecklas efter knådningen och att det bildas luftbubblor i degen. Luftbubblorna gör att bullarna blir lätta, mjuka och luftiga.

3. Låt frallorna jäsa i 20-30 min på plåten. De får inte jäsa för länge på plåten för då kan spänsten i degen försvinna.

4. Tillsätt inte för mycket vetemjöl i degen så att den blir torr och kompakt. Då blir även bullarna torra, kompakta och tunga. Degen ska vara lätt kladdig, men ändå smidig.

Recept: Fluffiga semlor

12–14 st

25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ägg
¾ dl strösocker
1 nypa salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
75 g smör, rumsvarmt
7–9 dl vetemjöl 

Pensling
1 ägg 

Fyllning
ca 150 g mandelmassa
2–3 msk mjölk

ca 3 dl vispgrädde

Garnering
florsocker

Gör så här

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 50 min.

2. Dela degen i 12–14 bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–11 minuter. Låt dem svalna på ett galler.

5. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.

6. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna.

7. Sätt på locken. Pudra över florsocker.

I Lindas bakskola hittar du flera enkla, goda recept – klicka här för att komma till bloggen.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar