Foto: Linda Andersson

Recept: Fluffiga och saftiga semlor

Recept och dryck

Sugen på att duka fram egna semlor på fettisdag? Här bjuder Lindas bakskola på ett härligt recept på fluffiga semlor. Dessutom delar hon med sig av sina experttips för att lyckas med saftiga bullar.

Idag finns semlan i flera olika varianter. På bloggen Lindas bakskola hittar du recept på klassiska semlor, veganska semlor, semlor med krossad choklad och semmelkladdkaka – för att nämna några. Här bjuder Linda Andersson som driver Lindas bakskola på sina bästa tips för saftiga bullar.

Så lyckas du med semlorna

1. Knåda degen ordentligt så glutentrådarna blir starka. Det är viktigt för att bullarna ska bli saftiga, fluffiga och växa ordentligt under gräddningen.

2. Låt degen jäsa till sin dubbla storlek i bunken, det är oerhört viktigt för att glutentrådarna ska fortsätta utvecklas efter knådningen och att det bildas luftbubblor i degen. Luftbubblorna gör att bullarna blir lätta, mjuka och luftiga.

3. Låt frallorna jäsa i 20-30 min på plåten. De får inte jäsa för länge på plåten för då kan spänsten i degen försvinna.

4. Tillsätt inte för mycket vetemjöl i degen så att den blir torr och kompakt. Då blir även bullarna torra, kompakta och tunga. Degen ska vara lätt kladdig, men ändå smidig.

Recept: Fluffiga semlor

12–14 st

25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ägg
¾ dl strösocker
1 nypa salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
75 g smör, rumsvarmt
7–9 dl vetemjöl 

Pensling
1 ägg 

Fyllning
ca 150 g mandelmassa
2–3 msk mjölk

ca 3 dl vispgrädde

Garnering
florsocker

Gör så här

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 50 min.

2. Dela degen i 12–14 bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–11 minuter. Låt dem svalna på ett galler.

5. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.

6. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna.

7. Sätt på locken. Pudra över florsocker.

I Lindas bakskola hittar du flera enkla, goda recept – klicka här för att komma till bloggen.

12 februari 2018
Mer om Recept och dryck

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matres...

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa. 

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Recept: Picklad chili

Recept och dryck Picklad chili är både gott som det är eller som tillbehör till kött och vegetariska grytor. Här är ett enkelt recept från boken Chili – 222 sorter att...

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...