Våga woka och bjud på en fruktsallad!
Våga woka och bjud på en fruktsallad! Foto: Frida Wismar ur boken "Varje dag är en fest"

Catarina Königs recept på wokad fruktsallad

Recept och dryck

Wokade frukter? Ja, du såg rätt! En snabb, enkel och fräsch efterrätt som är lätt att göra till många gäster. Lyxfaktorn stiger om du gör Catarina Königs goda vaniljglass och serverar till frukten.

Annons

2016 års vinnare av "Sveriges mästerkock", Catarina König, delar med sig av sitt härliga recept på wokad frukt – perfekt till sommarens alla bjudningar! Missa heller inte vår intervju som du hittar här.

 

Du behöver (4–6 port):

Wokad frukt:

  • 1 äpple
  • 2 apelsiner
  • 2 kiwi
  • 16–20 röda vindruvor
  • 2 nektariner
  • 3 bananer
  • 3 passionsfrukter
  • 1 mango
  • 2 dl exotisk nektar, koncentrat

 

Lyxig vaniljglass:

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk, 3 %
  • 1 krm vaniljpulver, alt. 1 öppnad vaniljstång
  • 2 msk glykos
  • 6 äggulor
  • 1 dl strösocker

 

Till servering:

  • 2–3 dl vispgrädde, vispad
  • 4–6 citronmelissblad 

Gör så här:

1. Mät upp grädde, mjölk, vanilj och glykos i en kastrull. Om du använder vaniljstång så halvera den, skrapa ur fröna och lägg även stången i kastrullen. Låt koka upp. Dra av från värmen och låt svalna en aning.

2. Vispa äggulor och socker vitt och poröst i en bunke. Ta bort vaniljstången från gräddmjölken och rör ner äggvispet. 

3. Ställ tillbaka kastrullen på ­plattan på medelvärme och låt det sjuda under konstant ­vispning tills det tjocknar lite, ungefär samma konsistens som en rinnig vaniljsås. (Det tar cirka 5 minuter.) Det får inte koka, då koagulerar ägget och det blir ­äggröra. När det har tjocknat, häll över i en skål. Ställ in i kylen och låt stå i minst 2 timmar.

4. Häll sedan ner glassmeten i glassmaskinen. Låt den gå tills glassen har tjocknat, det tar 45–50 minuter. Lägg sedan över den färdiga glassen i en plast-burk med lock och ställ in i frysen.

5. Skala och hacka ner frukterna i lika stora delar, cirka 2 x 2 centimeter. Woka frukterna i en wokpanna tillsammans med juicekoncentratet. Woka tills frukterna precis bara har blivit varma.

6. Lägg upp den ljumna fruktsalladen i cocktailglas eller i vinglas. Lägg på en stor kula vaniljglass och toppa med lättvispad grädde och något blad citronmeliss.

Annons

TIPS! Det går alldeles utmärkt att byta ut mjölken och grädden till laktosfria alternativ. Vaniljglassen håller sig fin i konsistensen på grund av glykosen, så det går bra att ha den i frysen i flera dagar.

Wokad efterrätt – en perfekt efterrätt nu i vår!  

22 maj 2016
 
Annons
Mer om Recept och dryck

Knepen som får vinet att smaka bättre

Recept och dryck Njut maximalt av ditt goda vin. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om hur du får vinet att lyfta med några enkla knep som är gratis.

Medlems-
innehåll

Recept: God nyttig smoothie

Recept och dryck Sugen på något som både är mättande och törstsläckande? Gör en grön och god smoothie.

Medlems-
innehåll

Fem vinfynd till godaste burgarna

Recept och dryck Vad ska man äta och dricka? Burgare är både gott och mättande: Snabba, lyxiga och vegetariska burgare. Alla gillar "sliders", små burgare som...

Medlems-
innehåll

Fem franska fyndviner

Recept och dryck Voilà! Frankrike fortsätter att dominera och leverera toppviner. Stefan Saidac på vinbetyget.se tipsar om fem franska favoriter som alla har fått höga betyg. 

Tacos med kyckling, coleslaw och friterad lök

Recept och dryck Dags för tacos? Här bjuder Eleonora von Essen på ett recept på fantastisk kycklingtacos med coleslaw från sin bok Smartare mat för hela familjen!

VIDEO: Enkelt recept på glögg

Recept och dryck Ingen jul utan en varm kopp glögg! Så här gör du egen hemmagjord glögg.

Supergoda cheesecakebullar

Recept och dryck Cheesecake bakad inuti en bulle – bättre kan det inte bli! Så här bakar du Daniel Lindebergs godsaker och gör succé på nästa kalas.

Gör ditt eget äppelmos!

Recept och dryck Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!

Recept: Fluffiga och saftiga semlor

Recept och dryck Sugen på att duka fram egna semlor på fettisdag? Här bjuder Lindas bakskola på ett härligt recept på fluffiga semlor. Dessutom delar hon med sig av...