Laxrullarna är lite pillriga att göra, men kommer man bara ihåg att lägga rullen i frysen så går det lätt att skära den till fina rundlar.
Laxrullarna är lite pillriga att göra, men kommer man bara ihåg att lägga rullen i frysen så går det lätt att skära den till fina rundlar. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Recept: Carolas adventstapas

Recept och dryck

Vill du bjuda dina gäster på något lite matigare än pepparkakor och lussebullar? Imponera med Carola Häggkvists mumsiga smårätter!

 

Ädelostfyllda dadlar med saltrostad mandel  

(20 stycken)

 

Annons

Tid: 

15 min.

 

Du behöver:

  • 20 dadlar
  • ca 140 g ädelost
  • 10 saltrostade mandlar, halverade 

 

Gör så här:

Salt och sött är gott till-sammans med glögg. Pilla ut kärnorna ur dadlarna. Skär osten i 20 bitar. Halvera mandlarna, gärna på längden. Lägg en bit ost i varje dadel. Toppa med en mandelhalva. 

 

Vi pratar husliv med Carola, läs hela intervjun här!

 

Laxrulle med dillcrème 

(Ca 15 skivor)

 

Tid: 

15 min + minst 1 tim i frysen i plastfolie 

 

Du behöver:

  • 200 g kallrökt, skivad lax 
  • 4–5 skivor formbröd 
  • smör och olja till stekning 

 

Fyllning:  

  • 200 g färskost, t ex philadelphia
  • finrivet skal och saft av 1⁄2 citron
  • 2 msk hackad dill 
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar 

 

Garnering: 

  • färsk dill 

 

Gör så här:

Mosa ihop fyllningen med en gaffel i en skål. Lägg ut laxskivorna, lite omlott, till en kvadrat på en rejäl bit plastfolie. Bred fyllningen på laxen, rulla försiktigt ihop till en tät rulle och slå in den i plastfolie. Tvinna/vrid ändarna på plasten så att rullen blir tät och fin. Lägg den i frysen i minst en timme så går den lätt att skära. Hit kan man förbereda. 

Ta ut rullen ur frysen. Skär bort ändsnuttarna och dra bort plastfolien. Skär rullen i cirka 10–15 skivor. Stansa ut brödrundlar, ungefär lika stora som laxskivorna. Stek bröden frasiga i smör och olja. Låt svalna. Lägg en laxskiva på varje brödbit, låt laxen tina helt före servering. Garnera eventuellt med lite extra dill. 

 

Recepten kommer från boken En godare jul (Max Ströms förlag), ca 250 kr. 

01 december 2016
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...