Laxrullarna är lite pillriga att göra, men kommer man bara ihåg att lägga rullen i frysen så går det lätt att skära den till fina rundlar.
Laxrullarna är lite pillriga att göra, men kommer man bara ihåg att lägga rullen i frysen så går det lätt att skära den till fina rundlar. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Recept: Carolas adventstapas

Recept och dryck

Vill du bjuda dina gäster på något lite matigare än pepparkakor och lussebullar? Imponera med Carola Häggkvists mumsiga smårätter!

Annons

 

Ädelostfyllda dadlar med saltrostad mandel  

(20 stycken)

 

Tid: 

15 min.

 

Du behöver:

 • 20 dadlar
 • ca 140 g ädelost
 • 10 saltrostade mandlar, halverade 

 

Gör så här:

Salt och sött är gott till-sammans med glögg. Pilla ut kärnorna ur dadlarna. Skär osten i 20 bitar. Halvera mandlarna, gärna på längden. Lägg en bit ost i varje dadel. Toppa med en mandelhalva. 

 

Vi pratar husliv med Carola, läs hela intervjun här!

 

Annons

Laxrulle med dillcrème 

(Ca 15 skivor)

 

Tid: 

15 min + minst 1 tim i frysen i plastfolie 

 

Du behöver:

 • 200 g kallrökt, skivad lax 
 • 4–5 skivor formbröd 
 • smör och olja till stekning 

 

Fyllning:  

 • 200 g färskost, t ex philadelphia
 • finrivet skal och saft av 1⁄2 citron
 • 2 msk hackad dill 
 • 1 krm salt
 • 1 krm svartpeppar 

 

Garnering: 

 • färsk dill 

 

Gör så här:

Mosa ihop fyllningen med en gaffel i en skål. Lägg ut laxskivorna, lite omlott, till en kvadrat på en rejäl bit plastfolie. Bred fyllningen på laxen, rulla försiktigt ihop till en tät rulle och slå in den i plastfolie. Tvinna/vrid ändarna på plasten så att rullen blir tät och fin. Lägg den i frysen i minst en timme så går den lätt att skära. Hit kan man förbereda. 

Ta ut rullen ur frysen. Skär bort ändsnuttarna och dra bort plastfolien. Skär rullen i cirka 10–15 skivor. Stansa ut brödrundlar, ungefär lika stora som laxskivorna. Stek bröden frasiga i smör och olja. Låt svalna. Lägg en laxskiva på varje brödbit, låt laxen tina helt före servering. Garnera eventuellt med lite extra dill. 

 

Recepten kommer från boken En godare jul (Max Ströms förlag), ca 250 kr. 

01 december 2016
 
Annons
Mer om Recept och dryck

Tacos med kyckling, coleslaw och friterad lök

Recept och dryck Dags för tacos? Här bjuder Eleonora von Essen på ett recept på fantastisk kycklingtacos med coleslaw från sin bok Smartare mat för hela familjen! 

VIDEO: Enkelt recept på glögg

Recept och dryck Ingen jul utan en varm kopp glögg! Så här gör du egen hemmagjord glögg.

Supergoda cheesecakebullar

Recept och dryck Cheesecake bakad inuti en bulle – bättre kan det inte bli! Så här bakar du Daniel Lindebergs godsaker och gör succé på nästa kalas.

Gör ditt eget äppelmos!

Recept och dryck Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!

Grilla vegetariskt!

Recept och dryck På sommaren åker grillen fram. Det osar gott av kyckling, lax och flintastek. Men vad ska du bjuda vegetarianen på?

Boktips kokböcker

Recept och dryck Vad passar väl bättre i ett köksnummer än några tips på nya, spännande kokböcker?

Boktips mars -07

Recept och dryck Här är några tips på nya kokböcker. Många av ingredienserna kan du hitta i din egen trädgård.

Grilla – ett vinternöje

Recept och dryck Låt inte kung Bore hindra från att duka upp till grillfest. Bjud in ett trevligt sällskap och tänd upp grillen. För det smakar lika gott att grilla...