Carola bjuder på sitt goda recept på tomtegröt från hennes kokbok En godare jul.
Carola bjuder på sitt goda recept på tomtegröt från hennes kokbok En godare jul. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Recept: Carolas tomtegröt

Recept och dryck

Vill du koka egen gröt på julaftonsmorgon? Carola Häggkvist bjuder på sitt recept på tomtegröt från hennes kokbok En godare jul. 

Jag äter gröt på julaftons morgon, älskar det, men man kan ju även avsluta julaftonskvällen med en tallrik lenande gröt. Vi brukar smyga ner en mandel i gröten också, säger Carola. 

Recept tomtegröt

Ca 6 portioner
.Tid: 10 min + ca 1 tim och 10 min för att koka.

Annons

Du behöver:

  • 3 dl vatten

  • 1 tsk salt

  • 1 msk smör

  • 3 dl rundkornigt ris
  • 1 kanelstång
  • 1 liter mjölk, gärna gammaldags (3 %)

Det här receptet utgör även bas till desserten Ris à la Malta.


Så här gör du:

Koka upp vattnet med salt och smör i en rymlig tjockbottnad kastrull. Tillsätt ris och kanelstång. Koka under lock tills vattnet kokat in, cirka 10 minuter. Späd med mjölk under omrörning och låt gröten precis koka upp.
 Sänk värmen till lägsta. Lägg på ett lock och låt gröten svälla i cirka 1 timme tills den är färdig. Rör om försiktigt ett par gånger.

Tillaga gröten i ugn – över natten

Man kan också tillaga gröten i ugnen över natten så är den klar lagom till julfrukosten.

Sätt ugnen på 100°. Koka upp vattnet med salt och smör i en rymlig tjockbottnad kastrull. Tillsätt ris och kanelstång. Koka under lock tills vattnet kokat in, cirka 10 minuter. Späd med mjölk under omrörning och låt gröten precis koka upp.

Rör om, lägg på ett lock och ställ in grytan i ugnen. Stäng av ugnen (viktigt!). På morgonen har gröten svällt och är perfekt.

Vem får mandeln i gröten?

Läs även:

Läsarfrågan: Hur grillar du?

Vi har frågat tre av våra läsare!

Lägg en skalad sötmandel i den färdigkokta gröten. Den som får mandeln får hitta på ett rim och dessutom önska sig något.

 

14 december 2016
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...