Recept: Vegetarisk caesarsallad

Vegetarisk och veganmat är en stor trend i vår. Här bjuder vegoprofilen Mattias Kristiansson, på ett recept på ceasarsallad med valnötsdressing och shiitakebacon, från boken Vegomenyer – festliga trerättersmiddagar för alla tillfällen.


Caesarsallad med valnötsdressing och shiitakebacon

Du behöver:

(4 portioner)

Caesardressing med valnötter

2 romansalladshuvuden 
1 dl majonnäs, t.ex. äggfri
1 dl valnötter
1 tsk dijonsenap
Saften av en 1⁄2 citron
1 vitlöksklyfta
Salt och svartpeppar

Vitlökskrutonger

3 skivor surdegsbröd, i tärningar
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, pressad
Salt

Shiitakebacon

300 g shiitakesvamp, tunt skivad
1⁄2 dl olivolja
salt
Till servering
1⁄2 dl valnötter, grovhackade hyvlad parmesanost, t.ex. mjölkfri svartpeppar

 

Gör så här:

Caesardressing med valnötter


1. Mixa ihop allt i en mixer till en så slät sås det bara går.

Vitlökskrutonger

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vänd runt brödtärningar, olivolja, pressadvitlök och salt i en ugnsform. Rosta i ugnen i 20 minuter eller tills krutongerna har fått fint med färg. Rör runt då och då.

Shiitakebacon


1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda ihop skivad shiitakesvamp, olja och salt på en plåt. Rosta i ugnen i ca 20 minuter eller tills shiitaken har fått ordentligt med färg och blivit knaprig. Ta ut och låt svalna något.

Servering


Riv romansalladen i bitar. Blanda med caesardressingen och fördela på tallrikar. Toppa med krutonger, shiitakebacon, hackade valnötter och hyvlad parmesanost!

 

 

Vegomeneyer – Festliga trerättersmiddagar för alla tillfällen (Semic), ca 168 kr. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar