Boktips kokböcker

Recept och dryck

Vad passar väl bättre i ett köksnummer än några tips på nya, spännande kokböcker?

Passion för desserter


Jan Hedh, Foto Klas Andersson
En fantastiskt vacker och nyskapande bok av en av våra främsta bagarmästare. Här finns allt från klassiska grundrecept på suffléer, maränger och mördegsbottnar, till nya skapelser som mascarponeglass, karamelliserade fikon och cointreausufflé. Samtliga graderade i svårighetsgrad 1 till 3.
Prisma förlag 240 sidor, inbunden Pris cirka 399 kronor

Persiska bufféer

Maria Masoomi, Foto Bruno Ehrs
Även som blek svensk är det omöjligt att motstå Marias sju härliga bufféer med namn som Edens Lustgård och Tusen och en natt. Persiskt överdåd i sprakande färger, vackert och hälsosamt och fantastiskt gott för oss som gärna provar röd bulgurröra, medelhavsgratäng med tomat eller persisk tapenade.
Ica Bokförlag 120 sidor, inbunden Pris cirka 249 kronor

PA&Co
- mer än en kokbok


Claes Britton, Christina Britton. Foto Pelle Bergström/Mikael Jansson mfl
Den sanna historien om kändiskrogen PA&Co, bortom myter och legender, i en personlig och burlesk berättelse med unika fotografier. Även stamgäster som Stig Larsson, Klas Östergren och Mauro Scocco medverkar. Dessutom 90 recept, både för amatörer och proffs. Vald till Årets bästa måltidslitteratur 2007.
PA & Co 327 sidor, inbunden Pris cirka 300 kronor

Arla kökets bästa


 

Arla/Harlequin Förlag
Sedan 60-talet har Arlas receptblad i butikerna hjälpt oss med vardagsmaten. Nu finns 76 av de mest populära recepten genom tiderna samlade i en bok. Här hittar du lättlagade maträtter med vanliga råvaror, dessutom ett helt kapitel med tips på bra fredagsmys för trötta föräldrar!
Pris cirka 79 kronor säljs via www.arla.se samt i de flesta mataffärer.

Glenn Strömberg
- Med smak för Italien


 

Ulf Jörnvik, Foto E Andinsson/P Claesson
När en av våra mest folkkära fotbollsspelare, numera kommentator, fann kärleken i Italien blev också den italienska maten en förälskelse. Här varvas favorit-recept och svärmors kökshemligheter med fotbollshistorier från både Göteborg, Benfica och Atalanta.
Prisma Förlag 168 sidor, inbunden Pris cirka 290 kronor

10 januari 2008
Mer om Recept och dryck

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matres...

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa. 

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Recept: Picklad chili

Recept och dryck Picklad chili är både gott som det är eller som tillbehör till kött och vegetariska grytor. Här är ett enkelt recept från boken Chili – 222 sorter att...

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...