De godaste bullarna vi någonsin bakat, menar redaktionen på Vi i Villa!
De godaste bullarna vi någonsin bakat, menar redaktionen på Vi i Villa! Foto: Emelie Åberg

Bästa receptet: Kanelbullar med kardemumma

Recept och dryck

Här är bästa kanelbullereceptet! Redaktionen har provat Caroline Ahlqvists recept på ljuvligt goda kanelbullar med kardemumma. 

Caroline Ahlqvist, vinnare av ”Hela Sverige bakar” år 2013, delar i serien Hemmafixarna med sig av sina härliga recept på Viivilla.se. Här är hennes härliga recept på kanelbullar. 

– Jag älskar bullar! Det är ett klassiskt bakverk som de flesta bakar men kan smaka så otroligt olika. Variera fyllningar och smaker och former hej vilt! Det här receptet har jag arbetat fram efter att ha experimenterat om och om igen och både lyckats och misslyckats, säger Caroline Ahlqvist, som driver bloggen Älska att baka.

Foto: Karin Almström

Annons

Carolines knep för extra saftiga bullar:

  1. Smält inte smöret! Det suger åt sig av mjölet och gör bullarna torra. Jobba istället in smöret för hand när degen har knådats i några minuter. 
  2. Ta hellre för lite mjöl än för mycket, och väg det gärna. För mycket mjöl gör bullarna tyngre och då blir de snabbt torra. Dessutom jäser de inte lika bra när degen är för stinn. Precis när degen släpper bunkens kanter så är den perfekt!
  3. Jäs gärna över natten i kylen. Längre jästid ger saftigare bullar för att mjölet i lugn och ro får suga åt sig både vätskan och smakerna. Degen är färdigjäst när den har dubblat i storlek och buktar tillbaks när man petar på den med ett finger.

  

Recept på godaste kanelbullarna:

Ca 20-25 bullar.

Du behöver:

  • 5 dl mjölk
  • 1 msk hel kardemumma
  • 20 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 13-15 dl vetemjöl special

Fyllning: 

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk kanel

Sockerlag:

  • 1 dl vatten
  • 1,5 dl strösocker
  • Pärlsocker

Gör så här:

1. Mortla kardemumman och tillsätt i mjölken. Ljumma den till ca 20 grader.

2. Lös jästen med kardemummamjölken och tillsätt sen övriga ingredienser. Spar någon deciliter av mjölet till utbakningen. Jobba degen i maskin 7 minuter eller för hand i 10 min, tills den släpper degkroken eller bänken och känns jämn, blank och smidig.

3. Gör en stor rund boll av degen och pudra över lite mjöl. Lägg en stor bit plastfolie över degen och låt den jäsa i lugn och ro på dragfri plats i 60 min. 

4. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.

5. Ta bort plasten och tryck till degen med händerna en gång. Kavla ut degen till en stor rektangel, ca 1/2 cm tjock. Bred på fyllningen på hela rektangeln och vik sen över ena halvan över den andra så den blir dubbel. 

6. Skär 20-25 st remsor ca 4 cm breda. Vrid båda ändarna åt varsitt håll och snurra ihop till ett knyte. Stoppa in ändarna in under bullen. Jäs 60 min till under kökshandduk.

7. Grädda i ca 10-13 min i 230 graders värme. Under tiden, koka upp vatten och socker till en sockerlag som du sen penslar bullarna med så fort de kommit ut ur ugnen. Strö på pärlsocker. Svalna på galler.

 

 

Redaktionens tips!

Addera kardemumma även i fyllningen och i sockerlagen – succé enligt den kardemummaälskande redaktionen. Och gör en dubbel sats, för bullarna kommer att ha en strykande åtgång…

 

Fler härliga recept från Caroline Ahlqvist hittar du här på Viivilla.se.

 

 

 

23 juni 2016
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...