Lussesemlor – en roligare variant av lussebullar!
Lussesemlor – en roligare variant av lussebullar! Foto: Möllans café i Sjöbo

Baka egna lussebullesemlor

Recept och dryck

Lussebullesemlan – årets nyhet till julfikat! Vill du baka egna utgår du från ett klassiskt recept på lussebullar.

Vill du göra en roligare variant av lussebullar? Möllans Café i Sjöbo har nu lanserat nyheten lussesemla – en klassisk lussebulle som fylls med traditionell semmelfyllning.

– Jag satt och tänkte lite på vad vi kunde på sälja nu till jul som var lite roligt. Och lussebullen påminner ju mycket om en vanlig vetebulle då kan man lika gärna göra en semla av den, säger bagaren Corinne Persson, till Metro.

Så kan du göra egna lussesemlor

Du behöver:

  • 50 g jäst
  • 100 g Arla® Svenskt Smör
  • 5 dl Arla® mjölk
  • 250 g Arla Köket Kesella® kvarg
  • 2 pkt saffran à 0,5 g
  • 12 dl strösocker
  • 12 tsk salt
  • ca 17 dl vetemjöl
  • russin
  • 1 ägg

 

Till lussesemla:

  • Cirka 5 dl vispgrädde
  • Mandelmassa

 

Gör så här:

  • Börja med att smula ner jästen i en bunke.
  • Smält smöret och tillsätt sedan mjölken. Värm till max 37 grader och häll över jästen.
  • Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och nästan allt mjöl. Arbeta till en smidig deg och låt sedan jäsa övertäckt i cirka 30 min.
  • Ta upp degen på mjölad bänk, dela i 35 bitar och baka ut till lussekatter.
  • Garnera med russin och låt jäsa på plåt i cirka 20 min.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och grädda sedan i mitten av ugnen cirka 5-8 min. Låt svalna.
  • Skär lussebullarna på längden.
  • Gröp ur botten lätt och blanda brödmassan med mandelmassan.
  • Lägg på mandelmasseblandningen och sedan grädde efter smak.

 

 Foto: Möllans Café i Sjöbo

 

Grundrecept på lussekatter från Arla.

 

 

20 november 2015
Mer om Recept och dryck

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matres...

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa. 

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Recept: Picklad chili

Recept och dryck Picklad chili är både gott som det är eller som tillbehör till kött och vegetariska grytor. Här är ett enkelt recept från boken Chili – 222 sorter att...

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...