Barnen tycker om att hjälpa till att kavla pepparkaksdegen.
Barnen tycker om att hjälpa till att kavla pepparkaksdegen.

Baka ditt eget pepparkakshus!

Recept och dryck

Kring juletid är det mycket att stå i. Städa, pynta och baka tillhör de viktigaste förberedelserna inför julen. Men viktigast är det kanske att baka pepparkakshuset?

Annons

Inled gärna advent med traditionellt julbak. Varför inte engagera hela familjen med att göra ett eget pepparkakshus? Det tar sin lilla tid men pepparkakshuset blir i slutändan en minnesvärd kreation för liten som stor.

Börja med att göra pepparkaksdegen.

Gör gärna din egen pepparkaksdeg. Det blir både godare och dessutom blir det deg över till att göra pepparkakor.

Pepparkaksdeg:

200 g margarin eller smör

2,5 dl strösocker

1 dl ljus sirap

2 tsk kanel (malen)

1tsk nejlika (malen)

2 tsk ingefära (malen)

2 tsk pomeransskal

2 tsk bikarbonat

Annons

0,5 dl vatten

1ägg

8-9 dl vetemjöl

1. Lägg margarin, socker, sirap och kryddor i en kastrull och värm försiktigt ingredienserna tills margarinet har smält. Låt blandningen kallna.

2. Lös upp bikarbonat i vatten och tillsätt det till blandningen.

3. Rör ner ägg och blanda i mjöl.

4. Täck över degen med folie och låt den vila över natt på ett svalt ställe.


Skär ut husdelarna efter mönstret och spara pappmallarna även till de nygräddade delarna så du kan kontrollera att måtten stämmer.

Placera mallarna på degen och skär ut delarna. Ta bort överfödig deg som blir över.

Klipp ut pappersmallarna enligt följande mått:

2 gavlar: 10cm (längd) x 10cm (höjd) x 6cm

2 takdelar: 17 cm (längd) x 9 cm (höjd)

2 väggsidor: 15 cm (längd) x 15 cm (höjd)

eventuellt 2 skorstensdelar: 4cm (längd) x 5 cm (höjd)

Till pepparkakshuset:

Innan du börjar med pepparkakshuset är det viktigt att göra i ordning mallar av papp för de olika husdelarna.

Montering:

2-3 dl strösocker

Garnering:

Kristyr
Godislinser

1. Börja med och att klippa ut mallarna av papp.

2. Kavla ut degen, 3-5 mm, och flytta över den till en plåt med bakplåtspapper.

3. Placera mallarna på degen och skär ut delarna. Ta bort överfödig deg som blir över.

4. Grädda husdelarna i ca 7 minuter i 150-175 grader. Se till att de blir ordentligt gräddade.

5. Lägg mallarna över de nygräddade delarna och skär dem jämna medan de ännu är mjuka.

6. Låt husdelarna kallna innan du monterar ihop delarna.


Pepparkakshuset tillhör julens roligaste juldekoration och de minsta vill gärna låtsas att någon bor i huset.

Kristyr:

4 dl florsocker

1 äggvita

Några droppar ättikssprit eller pressad citron

Blanda ingredienserna och rör kristyren tills den är blank. Tänk på att den ska vara tjock. Det underlättar när du ska garnera. Fyll kristyren i en liten plastpåse och klipp ett litet hål i spetsen eller gör en strut av smörgåspapper.

7. Garnera de kalla delarna med kristyr och linser som du önskar. Om du vill kan du sikta florsocker över takdelarna.

8. Gör i ordning en platta av kartong där du placerar pepparkakshuset.

9. Smält socker i en stekpanna under omrörning. Akta så ingen bränner sig!

10. Lägg en sträng socker där ena väggsidan ska placeras.

11. Doppa väggsidan i sockret. Fäst den på plattan och gör likadant med gavelsidan som du monterar ihop med långsidan.

12. Gör samma sak med de övriga delarna. Värm sockret om det stelnar.

13. Du kan gärna dekorera huset med bomull och pepparkaksfigurer.


29 november 2010
 
Annons
Mer om Recept och dryck

Tacos med kyckling, coleslaw och friterad lök

Recept och dryck Dags för tacos? Här bjuder Eleonora von Essen på ett recept på fantastisk kycklingtacos med coleslaw från sin bok Smartare mat för hela familjen! 

VIDEO: Enkelt recept på glögg

Recept och dryck Ingen jul utan en varm kopp glögg! Så här gör du egen hemmagjord glögg.

Supergoda cheesecakebullar

Recept och dryck Cheesecake bakad inuti en bulle – bättre kan det inte bli! Så här bakar du Daniel Lindebergs godsaker och gör succé på nästa kalas.

Gör ditt eget äppelmos!

Recept och dryck Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!

Boktips kokböcker

Recept och dryck Vad passar väl bättre i ett köksnummer än några tips på nya, spännande kokböcker?

Villareceptet! Sommartårta med jordgubbar

Recept och dryck Först bygger vi altanen. Sedan äter vi denna dundersäkra tårta!

Villareceptet! Paj till kräftskivan!

Recept och dryck En härlig paj med mycket medelhavssmak funkar både på kräftskivan eller som trevlig middag med sallad. (6–8 portioner).

Grilla – ett vinternöje

Recept och dryck Låt inte kung Bore hindra från att duka upp till grillfest. Bjud in ett trevligt sällskap och tänd upp grillen. För det smakar lika gott att grilla...