Barnen tycker om att hjälpa till att kavla pepparkaksdegen.
Barnen tycker om att hjälpa till att kavla pepparkaksdegen.

Baka ditt eget pepparkakshus!

Recept och dryck

Kring juletid är det mycket att stå i. Städa, pynta och baka tillhör de viktigaste förberedelserna inför julen. Men viktigast är det kanske att baka pepparkakshuset?

Inled gärna advent med traditionellt julbak. Varför inte engagera hela familjen med att göra ett eget pepparkakshus? Det tar sin lilla tid men pepparkakshuset blir i slutändan en minnesvärd kreation för liten som stor.

Börja med att göra pepparkaksdegen.

Gör gärna din egen pepparkaksdeg. Det blir både godare och dessutom blir det deg över till att göra pepparkakor.

Pepparkaksdeg:

200 g margarin eller smör

2,5 dl strösocker

1 dl ljus sirap

2 tsk kanel (malen)

1tsk nejlika (malen)

2 tsk ingefära (malen)

2 tsk pomeransskal

2 tsk bikarbonat

0,5 dl vatten

1ägg

8-9 dl vetemjöl

1. Lägg margarin, socker, sirap och kryddor i en kastrull och värm försiktigt ingredienserna tills margarinet har smält. Låt blandningen kallna.

2. Lös upp bikarbonat i vatten och tillsätt det till blandningen.

3. Rör ner ägg och blanda i mjöl.

4. Täck över degen med folie och låt den vila över natt på ett svalt ställe.


Skär ut husdelarna efter mönstret och spara pappmallarna även till de nygräddade delarna så du kan kontrollera att måtten stämmer.

Placera mallarna på degen och skär ut delarna. Ta bort överfödig deg som blir över.

Klipp ut pappersmallarna enligt följande mått:

2 gavlar: 10cm (längd) x 10cm (höjd) x 6cm

2 takdelar: 17 cm (längd) x 9 cm (höjd)

2 väggsidor: 15 cm (längd) x 15 cm (höjd)

eventuellt 2 skorstensdelar: 4cm (längd) x 5 cm (höjd)

Till pepparkakshuset:

Innan du börjar med pepparkakshuset är det viktigt att göra i ordning mallar av papp för de olika husdelarna.

Montering:

2-3 dl strösocker

Garnering:

Kristyr
Godislinser

1. Börja med och att klippa ut mallarna av papp.

2. Kavla ut degen, 3-5 mm, och flytta över den till en plåt med bakplåtspapper.

3. Placera mallarna på degen och skär ut delarna. Ta bort överfödig deg som blir över.

4. Grädda husdelarna i ca 7 minuter i 150-175 grader. Se till att de blir ordentligt gräddade.

5. Lägg mallarna över de nygräddade delarna och skär dem jämna medan de ännu är mjuka.

6. Låt husdelarna kallna innan du monterar ihop delarna.


Pepparkakshuset tillhör julens roligaste juldekoration och de minsta vill gärna låtsas att någon bor i huset.

Kristyr:

4 dl florsocker

1 äggvita

Några droppar ättikssprit eller pressad citron

Blanda ingredienserna och rör kristyren tills den är blank. Tänk på att den ska vara tjock. Det underlättar när du ska garnera. Fyll kristyren i en liten plastpåse och klipp ett litet hål i spetsen eller gör en strut av smörgåspapper.

7. Garnera de kalla delarna med kristyr och linser som du önskar. Om du vill kan du sikta florsocker över takdelarna.

8. Gör i ordning en platta av kartong där du placerar pepparkakshuset.

9. Smält socker i en stekpanna under omrörning. Akta så ingen bränner sig!

10. Lägg en sträng socker där ena väggsidan ska placeras.

11. Doppa väggsidan i sockret. Fäst den på plattan och gör likadant med gavelsidan som du monterar ihop med långsidan.

12. Gör samma sak med de övriga delarna. Värm sockret om det stelnar.

13. Du kan gärna dekorera huset med bomull och pepparkaksfigurer.


29 november 2010
Mer om Recept och dryck

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matres...

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa. 

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Recept: Picklad chili

Recept och dryck Picklad chili är både gott som det är eller som tillbehör till kött och vegetariska grytor. Här är ett enkelt recept från boken Chili – 222 sorter att...

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...