Avokado till hamburgaren är lika gott som bröd – och dessutom glutenfritt!
Avokado till hamburgaren är lika gott som bröd – och dessutom glutenfritt! Foto: Josefine Lemos

Recept: Enkel och god avokadoburgare

Recept och dryck

Är du sugen på en nyttig variant av hamburgare? Denna avokadoburgare är inte bara jättegod, den är dessutom glutenfri och enkel att göra själv.

En god och glutenfri hamburgare är enkel att göra själv och kan varieras oändligt. I stället för bröd använder du avokadohalvor, strösslar över lite linfrön och vips har du en nyttigare hamburgare som både stora som små gillar!

– Fyllningen kan varieras hur mycket som helst. Rödlök, saltgurka, tomat, skivad ost är några alternativ som fyllning, säger Vi i Villas Josefine Lemos, som också tipsar om att stötta upp hamburgaren ordentligt med en grillpinne, så att den står stabilt och inte faller isär.

Avokadoburgare med fetaost

Du behöver (till 4 st):

 

”Brödet”:

Annons
  • 4 avokado
  • Linfrön till topping (alt. sesamfrön)

 

Fyllning:

  • Fetaost
  • Skivad morot
  • Sallad
  • Skivad gurka
  • Koriander

 

Hamburgaren:

  • 600 gram köttfärs
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Cayennepeppar

 

Gör så här:

  1. Blanda köttfärs och kryddor i en bunke.
  2. Forma köttfärsen till små, platta och ovala biffar
  3. Stek biffarna i smör eller olja tills de får en fin yta och blir så genomstekta du vill ha dem. 
  4. Dela avokadon på mitten och gröp ur de två halvorna.
  5. Skär av toppen av ena avokadohalvan som ska vara "bottenbrödet" och placera avokadon på tallriken.
  6. Lägg på all fyllning försiktigt (lägg inte på mer fyllning än att hamburgaren fortfarande kan stå stabilt).
  7. Lägg försiktigt på andra avokadohalvan.
  8. Toppa med linfrön eller sesamfrön.

 

 

Tips!

Det är lite klurigt att få hamburgaren att stå stabilt eftersom avokadon är rund och hal. Ett tips är därför att skära av botten på avokadon så att den står stabilare på tallriken och orkar hålla allt innehåll. Det underlättar även om man formar köttfärsbiffarna så platta och ovala som möjligt, samt att vara något sparsam med fyllningen. För extra stöd kan du sticka ner en grillpinne i hamburgaren.

 

Vi i Villas Josefine Lemos, delar med sig av sitt bästa recept på avokadoburgare.

 

25 augusti 2016
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...