Foto: Ulriksdals trädgårdar

Apelsinmarängpaj

Recept och dryck

Godaste marängtårtan som garanterat gör succé på vilket bord som helst!

Cirka 12 bitar

Du behöver:

Pajdeg

150 g smör

Annons

4 dl vetemjöl

3 msk socker

1/2 tsk salt

2-3 msk vatten

1 äggula

Apelsincurd

2 stora apelsiner, saft och eventuellt skal

3 msk maizenamjöl

4 äggulor

3 msk socker

50 g smör

Maräng

5 äggvitor

2 1/2 dl socker

Gör så här:

1. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen och lägg den att vila kallt i minst 30 minuter.

2. Spara äggvitan i en skål, den behövs till marängen.

3. Apelsincurden: Pressa apelsinerna och blanda med maizenamjölet i en kastrull.

Dela äggen och blanda ner gulorna i kastrullen. (Vitorna sparar du till marängen.) Häll ner sockret och låt krämen sjuda tills den tjocknar, den ska inte koka. Smaka av. För starkare apelsinsmak kan du riva ner lite apelsinskal. Rör ner smöret och låt det smälta. Kyl ner krämen.

4. Sätt ugnen på 175 grader.

5. Tryck ut pajdegen i en smord form, gärna med avtagbar kant.

6. Nagga lite med en gaffel i botten och grädda cirka 10 minuter.

7. Marängen: Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda ner sockret och vispa till en blank fin marängsmet. Fyll pajskalet med den kalla apelsincurden och bred försiktigt på marängsmeten.

8. Grädda pajen i ugnen cirka 5-7 minuter, tills marängen fått fin färg.

9. Låt pajen svalna helt och gärna stå kallt innan den serveras.

Recept ur Slottsträdgården Ulriksdal

18 juni 2013
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...