Visste du att gurkor får köldskador i kylen?
Visste du att gurkor får köldskador i kylen? Foto: Istockphoto

10 saker du inte ska förvara i kylskåp

Recept och dryck

Det finns många tankar och idéer om vad som ska förvaras kallt och inte. Generellt så håller sig de flesta livsmedel längre i kyla, men det finns de som mår bäst i rumstemperatur.

1. Lök
Lök ska förvaras torrt och svalt – därför är inte kylskåp ett ultimat alternativ. Färsk lök däremot behöver fukt så den mår bra i kylskåp.

2. Tomat
Mognadsprocessen stoppas och tomaterna tappar i smak när de förvaras i kylskåp. Förvara dem i rumstemperatur – gärna tillsammans med bananer då de stimulerar varandras mognad.

Annons

3. Banan
Banan i likhet med ananas och aubergine får lätt köldskador i kylskåpet. Bananer blir dessutom svarta av kylan.

4. Bröd
Bröd blir torrt och smuligt när det förvaras i kylskåp. Förvara det du kommer äta inom fyra dagar i rumstemperatur och frys in resten.

5. Parfym
Parfym ska förvaras i en jämn temperatur under 30 °C. Med andra ord behöver den inte stå i kylskåp, men bör heller inte stå i badrummet. Parfym får inte utsättas för starkt ljus – så behåll den i kartongen för längsta möjliga hållbarhet.

6. Oljor och kokosfett

Oljor och kokosfett ska förvaras svalt och mörkt för att inte härskna, men kylskåpet är på tok för kallt. Kokosfettet blir hårt och oljorna skiktar sig. Cirka 15 °C är perfekt temperatur, men rumstemperatur går också bra.

7. Sylt, ketchup, salsa, fond, pesto med mera

Smaksättare och såser av det här slaget kan oftast stå i rumstemperatur så länge de är oöppnade. Öppnade burkar och flaskor kan däremot behöva stå i kylskåp – det ska stå på förpackningen.

8. Färska kryddor

Färska kryddor är ömtåliga och ska behandlas med omsorg. Kryddor i kruka ska förvaras i rumstemperatur och behöver bara vattnas. Kryddor i knippe kan förvaras i påse i kylskåp.

9. Gurka

Gurka får köldskador i kylen men ska gärna förvaras svalt – cirka 12-15 °C. Fruktskålen är ett bättre alternativ än kylskåpet eftersom kylan tar bort en del av smaken.

10. Nagellack

Nagellack kan bli segt av att stå i kylskåp. Om det förvaras mörkt i rumstemperatur håller det längst.

Källa: Livsmedelsverket

Foto: Istockphoto

30 juli 2013
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...