Björnbärssylt eller kanske inlagda päron – så kan du ta hand om sensommarens härliga frukt!
Björnbärssylt eller kanske inlagda päron – så kan du ta hand om sensommarens härliga frukt! Foto: Lina Eriksson

Sylta och safta – knep och recept

Recept

Rätt redskap och rena burkar är A och O när du tar vara på sommarens bär. Matskribenten Malin Landqvist ger sina knep och recept för att sylta och safta.

Annons
  • 1. Malins 4 bästa syltknep

    1. Om sylten blir för rinnig: Bären har för lite pektin eller har kokat för kort tid. Så fortsätt koka! 
    2. Om sylten blir för tjock: Brukar sällan vara ett problem men kan hända om det är för mycket socker, eller om sylten har kokat för länge – då blir den mer marmelad än sylt. Koka upp den igen och tillsätt vatten. Sjud och häll upp på rena burkar.
    3. Så får du sylten att hålla länge: Absolut renlighet är A och O. Jag använder mig av hermetisering (inkokning) som konserveringsmetod för sylten. Saften kan frysas in. 
    4. Därför ska burkarna kokas: För att de ska bli helt rena, och för att skållhet sylt inte ska hällas upp på kalla burkar som i värsta fall kan spricka. 

    Det viktigaste att tänka på innan man börjar safta och sylta är att ha rena bär och rena redskap, säger Malin Landqvist, aktuell med en ny kokbok och flitigt anlitad matskribent.

    Vilka är de tre viktigaste köksredskapen? 

    – En riktigt bra kniv är helt klart nummer ett! Jag älskar Victorinox allkniv med träskaft. Den är ”basic” och kostar inte en förmögenhet, säger Malin.

    – En termometer som tål höga temperaturer är också viktig, liksom en ”kökssläng”. Det är egentligen en kökshandduk, men i storkök hänger man den i förklädet. Den är bra att torka av sig på och att använda som grytlapp. 

    Har du något hemlagat presenttips? 

    – De allra flesta blir glada när man ger av sin tid. Och det gör man ju verkligen genom att ge bort något man har lagt ner tid på att göra själv, som en flaska saft eller en burk sylt. Rårörd hallonsaft är min favorit.

    Vilket är det bästa matrådet du någonsin har fått? 

    – Det var indirekt av min mamma när hon gav mig boken ”Linus bakar och lagar” av Lena Anderson och Christina Björk. Det var den boken som gjorde att jag valde den här yrkesbanan.

     

     

     

    Om Malin Landqvist

    Bor: Funkisvilla i Bromma, Stockholm.

    Familj: Man och två barn, 14 och 10 år. Två bondkatter, mamman Maja och hennes son Ulf.

    Gör: Mat- och vinskribent. Medverkar i Amelia, jobbar för Arla. Skriver kokböcker.

    Aktuell: Med boken ”Safta och sylta” (Bonnier Fakta).

     

     

    Klicka på nästa sida för att ta del av de härliga recepten.

     

Visa allt innehåll
27 september 2016

0 Kommentarer

0

Recept: Vegetarisk caesarsallad

Vegetarisk och veganmat är en stor trend i vår. Här bjuder vegoprofilen Mattias Kristiansson, på ett recept på ceasarsallad med valnötsdressing och...

0

Rabarberpaj med hemgjord glass

Caroline Ahlqvist goda recept på rabarberpaj och turboglass, en enkel vaniljglass, är ett sommarens absoluta måsten.

0

Camillas chokladbiskvier

Laga Camillas goda chokladbiskvier!! Det här superenkla receptet räcker till ca 30 stycken.

0

Villareceptet: Blinier med hackad spenat

Klassisk rysk rätt med spenat. Blinier serveras med en klick smetana och valfri rom.

0

Vi i Villa startar ny tidning - Mitt hem och jag!

Hallå där Camilla von Otter, chefredaktör för nya Mitt hem jag – tidningen för alla kvinnor som alltid längtar hem.

0

Villareceptet: Quesadillas med sötpotatis

Sötpotatis är en underbar rotfrukt. Särskilt god blir den om du bryter potatisens sötma med lite lime och chili.

0

Villareceptet: Kyckling med apelsin- och stjärnanissås

Nejlikorna ger kycklingen en julig och spännande smak.

0

Villareceptet: Kebabspett med rädis-tsatsiki!

Varför fixar och donar vi så mycket med våra hus? Jo, för att kunna njuta ännu mer i dem! Nu är vi sugna på att grilla.

1

Silltoppen!

Vilken sill äter svenskarna på midsommar?Ja, det beror på hur gammal du är och var du bor!