Björnbärssylt eller kanske inlagda päron – så kan du ta hand om sensommarens härliga frukt!
Björnbärssylt eller kanske inlagda päron – så kan du ta hand om sensommarens härliga frukt! Foto: Lina Eriksson

Sylta och safta – knep och recept

Recept

Rätt redskap och rena burkar är A och O när du tar vara på sommarens bär. Matskribenten Malin Landqvist ger sina knep och recept för att sylta och safta.

Annons
  • 1. Malins 4 bästa syltknep

    1. Om sylten blir för rinnig: Bären har för lite pektin eller har kokat för kort tid. Så fortsätt koka! 
    2. Om sylten blir för tjock: Brukar sällan vara ett problem men kan hända om det är för mycket socker, eller om sylten har kokat för länge – då blir den mer marmelad än sylt. Koka upp den igen och tillsätt vatten. Sjud och häll upp på rena burkar.
    3. Så får du sylten att hålla länge: Absolut renlighet är A och O. Jag använder mig av hermetisering (inkokning) som konserveringsmetod för sylten. Saften kan frysas in. 
    4. Därför ska burkarna kokas: För att de ska bli helt rena, och för att skållhet sylt inte ska hällas upp på kalla burkar som i värsta fall kan spricka. 

    Det viktigaste att tänka på innan man börjar safta och sylta är att ha rena bär och rena redskap, säger Malin Landqvist, aktuell med en ny kokbok och flitigt anlitad matskribent.

    Vilka är de tre viktigaste köksredskapen? 

    – En riktigt bra kniv är helt klart nummer ett! Jag älskar Victorinox allkniv med träskaft. Den är ”basic” och kostar inte en förmögenhet, säger Malin.

    – En termometer som tål höga temperaturer är också viktig, liksom en ”kökssläng”. Det är egentligen en kökshandduk, men i storkök hänger man den i förklädet. Den är bra att torka av sig på och att använda som grytlapp. 

    Har du något hemlagat presenttips? 

    – De allra flesta blir glada när man ger av sin tid. Och det gör man ju verkligen genom att ge bort något man har lagt ner tid på att göra själv, som en flaska saft eller en burk sylt. Rårörd hallonsaft är min favorit.

    Vilket är det bästa matrådet du någonsin har fått? 

    – Det var indirekt av min mamma när hon gav mig boken ”Linus bakar och lagar” av Lena Anderson och Christina Björk. Det var den boken som gjorde att jag valde den här yrkesbanan.

     

     

     

    Om Malin Landqvist

    Bor: Funkisvilla i Bromma, Stockholm.

    Familj: Man och två barn, 14 och 10 år. Två bondkatter, mamman Maja och hennes son Ulf.

    Gör: Mat- och vinskribent. Medverkar i Amelia, jobbar för Arla. Skriver kokböcker.

    Aktuell: Med boken ”Safta och sylta” (Bonnier Fakta).

     

     

    Klicka på nästa sida för att ta del av de härliga recepten.

     

Visa allt innehåll
27 september 2016

0 Kommentarer

0

Recept: Carolas adventstapas

Vill du bjuda dina gäster på något lite matigare än pepparkakor och lussebullar? Imponera med Carola Häggkvists mumsiga smårätter!

0

7 chokladrecept som är helt oemotståndliga

Sugen på att baka något gott med choklad? Vi i Villa har samlat våra bästa chokladrecept som passar allt från stunder som till kvällsfikat hemma, till...

0

VIDEO: Recept på spökmaränger

Vill du göra ett superenkelt och roligt pyssel till Halloween? Testa att göra gulliga spökmaränger! Här receptet på hur du gör.

0

Recept: Chokladwhoopies

Den populära bloggaren Therésia Franklin, från bloggen Söta saker, ger ut en bokserie vid samma namn. Först ut är boken Småkakor. Här bjuder hon ett av...

0

Recept: Rostad pumpagnocchi

Laga en god höstmiddag med familjen i helgen! Här är kocken Johanna Westmans recept på rostad pumpagnocchi. Passar utmärkt för både stora som små.

1

VIDEO: 3 nyttiga Halloweengodis du kan fixa själv

Bjud på något nyttigare än godis i Halloween! Spökglassar, läskiga satsumas eller varför inte pumpaformade morötter – här är nyttiga godiset du kan...

0

Recept: Superenkla glasskakor

Den populära bloggaren Therésia Franklin, från bloggen Söta saker, ger ut en bokserie med samma namn. Först ut är boken Småkakor och här bjuder hon på...

2

Godaste receptet: Chokladkladdkaka

Finaste desserten till middagen fixar du enkelt själv. Här bjuder Sofia Rydemalm på ett recept på en mumsig chokladkladdkaka från sin bok Chicolat.

0

Recept på goda och glutenfria morotsmuffins

Gillar du morotskaka, men vill göra muffins? "Hela Sverige Bakar"-Carro visar hur du gör dessa goda och glutenfria morotscupcakes.